Pysznie i zdrowo w Polsce Ludowej Jakie było menu restauracji w Polsce Ludowej? Kogo było stać na jedzenie w najlepszych z nich? W jaki sposób władza wspierała jedzenie warzyw? Dlaczego Polacy nie chcieli jeść dorszy, kryli i kalmarów? Kiedy po raz pierwszy planowano produkować w Polsce coca-colę? Zobacz więcej na temat: jedzenie PRL Dwójka
Branża gastronomiczna wspiera Ukrainę Polscy restauratorzy, kucharze, winiarze włączyli się w akcję pomocy Ukraińcom. Przybiera ona bardzo różne formy - od przekazywania części swojego utargu, poprzez gotowanie dla uchodźców, po realizację zamówień dla ukraińskiego wojska. O szczegółach mówiliśmy w audycji. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Ukraina gotowanie wojna na Ukrainie Dwójka Ukraina Dwójka
Stanisław Vincenz i kuchnia huculska Czym się różni kulesza od banyszu? Co to jest huślanka? Jak się robi kisielicę z miodem? Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia pisarze i poeci Dwójka
Kodeks z Exeter Kodeks z Exeter powstał około 970 roku. W XI wieku dzieło trafiło do katedry w Exeter dzięki pierwszemu tamtejszemu biskupowi Leofricowi. Zbiór zawiera 40 poematów oraz 96 zagadek. Co ciekawe, kodeks dopiero w XIX wieku zaczął interesować badaczy i literaturoznawców. Poetycką częścią zbioru inspirowali się także m.in. W.H. Auden, Ezra Pound i J.R.R. Tolkien. Zobacz więcej na temat: literatura Anglia Dwójka Łukasz Kozak
Dr Michał Mularczyk i tajniki zdrowego odżywiania Ostatnia audycja miała wyjątkowo praktyczny wymiar, zajęliśmy się w niej bowiem tematyką zdrowego odżywiania. Zobacz więcej na temat: kulinaria zdrowie zdrowie i dieta zdrowe odżywianie Dwójka
Opowieści o włoskich winach i winiarzach Włoskie regiony winiarskie, odmiany winorośli, najnowsze trendy w winiarstwie Półwyspu Apenińskiego i rekomendacje enoturystyczne były tematem kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszymi gośćmi byli Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski, autorzy książki "Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach". Zobacz więcej na temat: jedzenie Włochy alkohol Dwójka
Piotr Włostowic. Średniowieczny możnowładca z rodu Łabędziów Bohaterem audycji z cyklu "Kryzys wieku średniego" był Piotr Włostowic, jedna z najbardziej interesujących postaci polskiego średniowiecza. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Bolesław Krzywousty Łukasz Kozak Dwójka
Przez ziarna kawy - W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy już kiedyś o tym, jaka grubość ziarna jest najlepsza, jaki powinien być młynek, jakie ciśnienie w ekspresie jest idealne. Dziś spojrzymy na to wszystko jeszcze raz, ale z perspektywy zawodowca - mówił prowadzący audycję Łukasz Modelski. Gościem programu był Piotr Markowski, trener baristów. Zobacz więcej na temat: Dwójka kawa
Mikołaj z Polski. Pionier medycyny alternatywnej Bohaterem audycji był Mikołaj z Polski. O jego życiu wiemy stosunkowo niewiele: urodził się ok. 1225-1235 roku prawdopodobnie w Sieradzu, uczył się w Montpellier. Następnie w 1278 roku został nadwornym lekarzem Leszka Czarnego i przeniósł się do Krakowa, gdzie zmarł ok. 1316 roku. Zobacz więcej na temat: średniowiecze medycyna literatura Łukasz Kozak Dwójka
Marszałek na Maderze i tamtejsze kulinaria Najdłuższe w swoim życiu wakacje marszałek Józef Piłsudski spędził na Maderze. Co wówczas jadał? A co pijał? Jakie w ogóle były jego preferencje kulinarne? Rozmawialiśmy o tym w "Drodze przez mąkę" z Agnieszką Kuś – interpretatorką dziedzictwa kulinarnego. Zobacz więcej na temat: Józef Piłsudski Madera jedzenie Dwójka
Co nas denerwuje w restauracjach? Półtorametrowe pieprzniczki. Kieliszki pachnące wilgocią wyparzarki. Przeróżne wyższościowe zdania, które kelner może wypowiedzieć do gościa. Jednym słowem, restauracyjne frustracje. Rozmawialiśmy o nich w kolejnej "Drodze przez mąkę" z Joanną Mróz – dziennikarką, krytyczką i blogerką kulinarną. Zobacz więcej na temat: kulinaria restauracja blog blogosfera bloger recenzja
Wśród szlachetnych polskich mięs Kapłony, jagnięcina, gęsina, a przede wszystkim wołowina. Te mięsa królowały w szlacheckiej kuchni staropolskiej. Jak to się stało, że z czasem nasza mięsna dieta stawała się coraz mniej różnorodna? I dlaczego to właśnie wieprzowina zaczęła w niej dominować? Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – autorka książki "Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa". Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia polska Dwójka
Kulinarne fantazje w średniowiecznej muzyce Potrawy ze smoków, strusi, sokołów, wielorybów i pszczół. Wokół poetyckiej pomysłowości na temat jedzenia w muzyce średniowiecznej i renesansowej osnuty został najnowszy program koncertowy Ensemble Dragma. Jego liderka - Agnieszka Budzińska-Bennett - była gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: średniowiecze jedzenie Dwójka Agnieszka Budzińska-Bennett
Wino. Trunek osobliwy Gośćmi audycji "Droga przez mąkę" byli Małgorzata Sułek i Michał Bardel, którzy opowiadali o najdziwniejszych faktach i ciekawostkach związanych z winem. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka Winnica
Antyk kontra średniowiecze Potocznie przyjmuje się, że średniowiecze to zerwanie z kulturą antyczną. Tak nawet naucza się w szkołach. W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o tym, czy rzeczywiście cały dorobek antyku popadł na tysiąc lat w zapomnienie, a dopiero światły XVI wiek umożliwił jego odkrycie. Zastanawialiśmy się też, czy istnieje jeden antyk i jeden renesans oraz czym jest długie trwanie. Zobacz więcej na temat: starożytność średniowiecze Dwójka Łukasz Kozak
Elfy i wróżki. "Z jakichś powodów Anglia stała się ich ulubionym krajem" Elfy rozsławił John Ronald Reuel Tolkien w swojej trylogii "Władca pierścieni". - Jest jeszcze Lewis, autor "Opowieści z Narnii", który postuluje, żeby elfami, czy też wróżkami (fairies), zająć się na poważnie - mówił w audycji Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze elfy Dwójka Łukasz Kozak literatura
Pierniki. Nie tylko od święta Gościem przedświątecznej "Drogi przez mąkę" była Anna Kornelia Jędrzejewska - kustosz Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy i współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika. Zobacz więcej na temat: kulinaria pierniki Toruń Dwójka
Szwecja i jej kulinarne tradycje Niemal każdy kojarzy Szwecję z Nagrodą Nobla czy słynnymi zespołami muzycznymi. Nie każdy jednak wie, że kraj ten to również bogate dziedzictwo kulinarne. Dlatego szwedzka kuchnia była tematem "Drogi przez mąkę", a opowiedziała o niej Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Szwecji". Zobacz więcej na temat: Szwecja jedzenie