Polskie Radio
Section05

Łukasz Modelski

Wśród szlachetnych polskich mięs

Kapłony, jagnięcina, gęsina, a przede wszystkim wołowina. Te mięsa królowały w szlacheckiej kuchni staropolskiej. Jak to się stało, że z czasem nasza mięsna dieta stawała się coraz mniej różnorodna? I dlaczego to właśnie wieprzowina zaczęła w niej dominować? Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – autorka książki "Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa".
Zobacz więcej na temat:  jedzenie kuchnia polska Dwójka

Antyk kontra średniowiecze

Potocznie przyjmuje się, że średniowiecze to zerwanie z kulturą antyczną. Tak nawet naucza się w szkołach. W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o tym, czy rzeczywiście cały dorobek antyku popadł na tysiąc lat w zapomnienie, a dopiero światły XVI wiek umożliwił jego odkrycie. Zastanawialiśmy się też, czy istnieje jeden antyk i jeden renesans oraz czym jest długie trwanie.
Zobacz więcej na temat:  starożytność średniowiecze Dwójka Łukasz Kozak