"Le Ménagier de Paris" - poradnik dla kobiet i książka kucharska W kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" mówiliśmy o pochodzącym z końca XIV wieku rękopiśmienniczym poradniku dla kobiet "Le Ménagier de Paris" ("Gospodarz paryski") - napisanym w formie pouczeń kierowanych przez paryskiego mieszczanina Arnulfa do jego 15-letniej, nowo poślubionej żony. Zobacz więcej na temat: kuchnia Dwójka
Henryk Brodaty - śluby czystości, ekskomunika i inne fakty z życia władcy Bohaterem audycji z cyklu "Mediewanna" był Henryk Brodaty - najmłodszy syn Bolesława Wysokiego, wnuk Władysława Wygnańca, uważany za jednego z najwybitniejszych książąt okresu rozbicia dzielnicowego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Śląsk Dwójka
Mangiare all'italiana Wenecja, Bolonia, Rzym, Mediolan i Florencja. Topowe restauracje i bary, lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Podróż po swoich ulubionych miejscach na kulinarnej mapie Włoch proponują Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta. Autorki książki "Ciao! włoskie opowieści, miejsca i smaki" były gośćmi tego wydania "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka kuchnia włoska
Otton II w sporze z Lotarem Żyjący w X wieku Otton II był królem niemieckim, a od 980 roku cesarzem rzymskim z dynastii Ludolfingów. Tematem audycji była przede wszystkim jego walka z królem Francji - Lotarem. Zobacz więcej na temat: król Dwójka
Asti - włoskie wino musujące Niedoceniane, choć zyskujące popularność. O asti, czyli włoskim winie musującym, rozmawialiśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" z Wiesławem Polakiewiczem - redaktorem naczelnym kwartalnika "Trybuszon". Zobacz więcej na temat: alkohol Dwójka Włochy
Ryba w szarym sosie, czyli polski przysmak postny Ryba w szarym, słodkim sosie to rdzenna polska potrawa, znana już w średniowieczu. Była jednym z dań podawanych w czasie postu, który u nas wyglądał nieco inaczej, niż w innych krajach. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Stoparczyk Boże Narodzenie
Od Daudeta po Buddenbrooków przy świątecznym stole Okropna kucja babki Melchiora Wańkowicza, zwycięski smażony karp Oty Pavla, nadziewany truflami indyk Alphonse'a Daudeta, indyk z kasztanami Buddenbrooków oraz szczupak, ostrygi i poncz Karola Dickensa. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie jedzenie Dwójka
O fenomenie pierników Gościem przedświątecznej "Drogi przez mąkę" była Anna Kornelia Jędrzejewska - blogerka, piernikarka, kustosz Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy i współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika. Zobacz więcej na temat: pierniki Dwójka kulinaria
Gautier de Coincy - mnich, poeta i truwer Bohaterem tego wydania audycji z cyklu "Mediewanna" był żyjący na przełomie XII i XIII wieku francuski mnich benedyktyński - Gautier de Coincy. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka
Paul Tremo - kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego Bohaterem audycji "Droga przez mąkę" był kuchmistrz ostatniego króla Polski - urodzony w Berlinie, ale posiadający francuskie korzenie Paul Tremo. Zobacz więcej na temat: jedzenie Stanisław August Poniatowski Dwójka kuchnia
Hrotswitha z Gandersheim - pierwsza niemiecka poetka Hrotswitha z Gandersheim żyła w X wieku, pochodziła prawdopodobnie z saksońskiej szlachty. Jest uważana za pierwszą poetkę niemiecką. Była zakonnicą w klasztorze benedyktynek w Gandersheim pod Brunszwikiem. Gościem Dwójki była dr Aleksandra Araszkiewicz, autorka książki poświęconej średniowiecznej pisarce. Zobacz więcej na temat: Dwójka średniowiecze poezja pisarze i poeci
"Panierki" - w świecie nieistniejącej już gastronomii Niezwykle szczere wspomnienia młodego, niedojrzałego mężczyzny, który wchodzi w dorosłe życie i obserwuje zdegenerowany, pełen przemocy świat. Akcja powieści "Panierki" rozgrywa się w czasie transformacji ustrojowej w ekskluzywnej restauracji nieistniejącego dziś hotelu. Jej autor – Rafał Targosz, znany szef kuchni – był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: PRL jedzenie literatura
W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego Tradycje litewskie i ruskie w kuchni wschodniego Mazowsza sięgają czasów, gdy prowadził tamtędy szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego. W pewnej mierze przetrwały one do naszych czasów, a na przełomie XVIII i XIX wieku były wciąż bardzo silne. Zobacz więcej na temat: jedzenie Wielkie Księstwo Litewskie Dwójka kulinaria
Notker Balbulus Bohaterem audycji "Mediewanna" był Notker Balbulus - żyjący na przełomie IX i X wieku benedyktyn, kronikarz, kompozytor, poeta oraz teoretyk muzyki. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka MUZYKA
Przepis(y) na udany wieczór Bruschetty z pieczoną papryką, kukurydza z masłem limonkowym, carbonara z paloną brukselką. Przekąski, sałaty, makarony i desery. Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór". Zobacz więcej na temat: Małgorzata Minta przepisy kulinarne Dwójka
Wielka Lechia? W Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie trwa wystawa "Wielka Lechia - wielka ściema". Zobacz więcej na temat: Dwójka historia Polski Gniezno wystawa
Tajemnice norweskiej kuchni Dlaczego kobiety w Norwegii kradły masło? Jak powstaje sztokfisz? Na ile ważne w norweskim życiu były śledzie? Co wspólnego z kuchnią mają trolle, nisse i elfy? Zobacz więcej na temat: kulinaria gotowanie Norwegia kuchnia Dwójka
Chlebowa rewolucja Laurel Kratochvili Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była Laurel Kratochvila, amerykańska piekarka, przedsiębiorczyni i autorka książki "New European Baking". Zobacz więcej na temat: pieczywo chleb Dwójka Berlin