Polskie Radio
Section05

owoce

Dieta przeciwzapalna, czyli jaka? Na talerzu biegacza

Nacisk na produkty spożywcze o działaniu przeciwzapalnym i eliminowanie z diety produktów prozapalnych to najnowsze zalecenie dietetyków sportowych. W Trójkowej audycji "Biegam, bo lubię" Krzysztof Łoniewski gościł jednego z nich – dr Hanna Stolińska-Fiedorow opowiedziała nam o tym, czym jest dieta przeciwzapalna oraz co i dlaczego powinno znaleźć się w diecie osoby aktywnej fizycznie. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka społeczeństwo bieganie Krzysztof Łoniewski aktywność fizyczna jedzenie ryby dieta warzywa

"Fale upałów nie są dobre dla upraw". Dr Witold Boguta o cenach warzyw i owoców

- W ostatnim czasie mamy falę upałów, które nie są dobre dla upraw. Miejscami mamy do czynienia z suszą, a z kolei miejscami z podtopieniami i nawałnicami - powiedział na antenie Programu 1 Polskiego Radia dr Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA GOSPODARKA rolnictwo warzywa ceny żywności ceny handel detaliczny handel Henryk Szrubarz

Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu

Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. 
Zobacz więcej na temat:  Adriana Marczewska Trójka dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia warzywa