Orkisz wraca do łask Orkisz to bardzo wartościowa odmiana pszenicy; ma podwyższoną zawartość białka oraz składników mineralnych, głównie fosforu i selenu, a także witaminy E. Zobacz więcej na temat: witaminy białko POLSKA żywność
Polska pieczarkowym królem Polska stała się największym producentem pieczarek w Unii Europejskiej. Na nasz kraj przypada aż jedna czwarta całej produkcji Wspólnoty. Zobacz więcej na temat: Rosja Niemcy POLSKA Unia Europejska
Wiesz, co jesz? Chrząstki, skórę i wymiona... Jak donoszą żywieniowi specjaliści pasztety, które kupujemy w sklepie to nic innego, jak zabarwiona breja z domieszką czegoś odżywczego. W Czwórce sprawdzamy, co tak naprawdę zawierają konserwy. Nie polecamy lektury przed jedzeniem! Zobacz więcej na temat: firma pasztet warzywa wędliny
Sytuacja na rynku mleka Ten rok jest pomyślny dla producentów i przetwórców mleka. Ceny mleka w skupie poszły w górę. Zobacz więcej na temat:
Bądź spontaniczny! Oto lista najciekawszych rzeczy, które możemy robić spontanicznie i bez przygotowania. Czego jeszcze nie spróbowaliście? Zobacz więcej na temat: dominika Europa omlet podróże
TOM KHA GAI - zwycięski przepis W konkursie na najsmaczniejsze danie regionalne zwyciężył przepis pana Konrada Dmocha - tajska zupa tom kha gai. Zobacz więcej na temat: gotowanie zupy
Chłopiec walczy o życie po zatruciu muchomorem Lekarze z Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu walczą o życie 16-letniego Dawida, który zatruł się muchomorem sromotnikowym. Stan chłopca jest ciężki i pogarsza się. Zobacz więcej na temat: centrum zdrowia dziecka dzieci zatrucie
Na grzyby! Sezon na grzyby właśnie się zaczął. Amatorzy grzybobrania powinni zachować szczególną ostrożność: zbierać te, które znają i jedynie w wyznaczonych przez leśników miejscach. Smakosze zaś kupować tylko grzyby z atestem, czyli nietrujące i świeże. Zobacz więcej na temat: zatrucie Lasy Państwowe mali gołąbki
Sromotnik - cichy zabójca Jest stworzony, aby zabić, nie dając ofierze żadnej szansy - tak o muchomorze sromotnikowym mówią inspektorzy sanepidu. Zobacz więcej na temat: Sygnały z Polski zatrucie gołąbki
Rosja znosi embargo Dziś Rosja ma otworzyć granice dla eksportu polskich świeżych warzyw. Zobacz więcej na temat: Rosja eksport warzywa ceny paliw
Szanse Mazur na Najpiękniejsze Przyrodniczo Miejsce Świata Mazury przeszły do drugiego etapu konkursu, startowała jeszcze Białowieża, ale się nie dostała. Na Mazury można głosować do listopada na www.mazurycudnatury.org Zobacz więcej na temat: Mazury indyk
Kurczak po Andegaweńsku Tours, obok Angers, to jedno z głównych miast krainy nad Loarą, słynącej ze wspaniałych zamków, doskonałych, białych win i świetnego jadła. Zamki zachwycają architekturą i czarem renesansowej atmosfery, kuchnia przyjemnie dogadza naszemu podniebieniu a wędrówka szlakiem winnic to przygoda jedyna w swoim rodzaju. Zobacz więcej na temat: boks gotowanie Marek Brzeziński oliwa z oliwek
Piramida z warzyw Podczas egzaminów końcowych w Akademii Kulinarnej Marek Brzeziński na przystawkę postanowił zaserwować marynowaną doradę. Dzisiaj podajemy przepis na egzaminacyjne danie główne – jagnięcinę z piramidą z warzyw. Zobacz więcej na temat: cukinia Marek Brzeziński piramidy przystawki warzywa
Jak Szwed i Szkot poznawali Tatry Zasługi obcokrajowców w opisywaniu przyrody tatrzańskiej. Już w XIX wieku szwedzki biolog badał roślinność. Szkot jako pierwszy wszedł i zbadał kilka szczytów Tatr oraz opisał kopalnię soli w Wieliczce. Zobacz więcej na temat: Tatry POLSKA dopłaty bezpośrednie paliwa
Polacy w Holandii pracują jak niewolnicy Pracują po kilkanaście godzin dziennie za marne pieniadze, są przymusowo kwaterowani w przeludnionych mieszkaniach, za które muszą słono płacić. Zobacz więcej na temat: Holandia mieszkanie Opole podróże
„Stoję tu w samym kapeluszu” Polacy jedzą za mało pieczarek. Stowarzyszenie Branży Grzybów zorganizowało kampanię promocyjną pieczarki. Zobacz więcej na temat: Europa Niemcy POLSKA
Pstrąg faszerowany smardzami Pstrąg będzie duszony w białym winie, rzecz jasna w alzackim Rieslingu. Zobacz więcej na temat: Alzacja bulion Francja gotowanie Marek Brzeziński
Ostrożnie z grzybami! Kiedy zbierasz grzyby, dokładnie obejrzyj ich kapelusze. To po ich budowie można poznać, czy grzyb jest jadalny czy trujący. Zobacz więcej na temat: Europa zatrucie zupy gołąbki