Przepis na prostą i szybką zupę z czerwonej soczewicy Czerwona soczewica była podstawą kuchni starożytnych Greków i Rzymian. Dla Żydów była daniem pokutnym. Jest bogata w witaminy z grupy B. Ma znakomicie przyswajalne białko, magnez, żelazo, potas i sporo kwasu foliowego. Zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Comfort food po podlasku – Zawodowo gotuję już bardzo wiele lat. Eksperymentowałam z różnymi kuchniami, ale na co dzień lubię tzw. comfort food – jedzenie, które otula, daje przyjemność i daje bardzo dużo smaku. Ponieważ lubię ziemniaki, dużo ich wykorzystuję. W końcu jestem Podlasianką! – mówi autorka książek kulinarnych Joanna Jakubiuk. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia ziemniaki sałatka ziemniaczana Podlasie
Przepis na placki z jabłkami bez proszku do pieczenia czy drożdży Dziś zapraszamy na lekkie placki z naszym skarbem narodowym - jabłkami. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Cała Polska robi twarogi! – Domowy twaróg z tłustego mleka, podany z solą i olejem rzepakowym, jest fenomenalny, a plaster twarogu z miodem lub dobrą konfiturą jest delicją – zachwyca się Katarzyna Pruchnicka, która o przepis na twaróg poprosiła słynnego serowara i smakosza Giena Miętkiewicza. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia Gieno Mientkiewicz
Alternatywa dla jajecznicy - szakszuka (przepis) Dziś zapraszamy na danie z Bliskiego Wschodu. Szakszuka jest świetna jako ciepłe danie śniadaniowe. Jest tak prosta w przyrządzeniu, jak popularna jajecznica. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Kuchnia ajurwedyczna – starohinduski sposób na zdrowie – Współczesna dietetyka mówi: "Dbamy o florę bakteryjną jelit, bo jelita nazywane są drugim mózgiem". Z Ajurwedy wynika zaś, że jeżeli nie jesteśmy w stanie odpowiednio strawić tego, co jemy nie będziemy w stanie korzystać ze składników odżywczych zawartych w pożywieniu" – wyjaśnia Karolina Szaciłło, która od lat łączy ze sobą te dwa nurty w na swoim blogu oraz w książkach kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia
Ciasto z dwóch kop jaj i sardele, czyli Wielkanoc po staropolsku - Na początku XIX wieku zaczęły się pojawiać książki kucharskie przeznaczone wyłącznie dla kobiet, do kobiet w gospodarstwie. Trend polegał na tym, żeby te książki wydawać. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Łukasz Modelski Polona Łukasz Kozak
Śledzie na dwa sposoby - śledzie w salsie i śledzie w curry Zapraszamy na dwa ciekawe przepisy, które przypadną go gustu szczególnie fanom śledzi. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Kulebiak wielkanocny - jak zrobić? Prosty przepis Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dzisiaj warto pomyśleć, co przygotujemy z tej okazji. My proponujemy przepis na kulebiak. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Chleb dla Boga, czyli historia pewnych portugalskich bułek – Pao de Deus to niepozorne drożdżowe bułeczki, które każdego miłośnika glutenu mogą przyprawić o drżenie – zapowiada kolejny w "A nuż, widelec" przepis dziennikarz i bloger Bartek Kieżun, który zabrał Katarzynę Pruchnicką w kulinarną podróż do Portugalii. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia Portugalia
To doskonały przepis na pieczenie razem z dziećmi! Od czego w kuchni dziecko powinno zacząć? – Powinno zacząć od takiego ciasta, które jest najprostszym, najlepszym, najbardziej sprawdzonym na świecie ciastem kruchym – proponuje Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Kręglicka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy dla dzieci ciasta
Jak zrobić kiszoną marchew? Prosty przepis - Kwasić i kisić można wszystko - przekonuje w Programie 1 Polskiego Radia Ewelina Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu SGGW. - Kiszonki są bardzo bogate w witaminy, szczególnie w witaminę C - podkreśla dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Tessa Capponi-Borawska i trzecie wydanie jej słynnej książki - Od drugiego wydania, które ukazało się w 2002 roku, zgłębiałam niektóre wiadomości o swojej rodzinie. Musiałam więc nanieść poprawki o charakterze historycznym – mówiła w "Drodze przez mąkę" włoska arystokratka, która ponad 30 lat temu na swój drugi dom wybrała Polskę. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Włochy Dwójka kuchnia włoska
Rozgrzewający napój na odporność z imbirem, cytryną i miodem Jakie produkty warto mieć (i jeść) w sezonie grypowym? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Oryginalny pomysł na kapustę. Przepis na szwedzki brunkal Brunkal, czyli brązowa kapusta, najlepiej smakuje z żeberkami pieczonymi w piekarniku i tłuczonymi ziemniakami. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Jak zrobić małe beziki? Przepis Mai Wanot Maja Wanot, Polka z włoskimi korzeniami, na Węgrzech, słynących z ciężkich kremowych tortów, robi domowe, lekkie wypieki. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Przepis na pyszny kapuśniak Zapraszamy na zupę z poszatkowanej kapusty i warzyw przygotowaną na esencjonalnym wywarze. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Przepis na sos porowy na bazie beszamelu Sosy to esencja każdego obiadu. Nie ma nic gorszego niż suche ziemniaki, ryż skaczący po zębach lub goły makaron. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha