- Przede wszystkim odporność budujemy przed okresem jesienno-zimowym, a witamina C nie jest tu kluczowa - mówi Monika Stromkie-Złomaniec z poradni "Z kaloriami na pieńku". - Jeśli na co dzień w naszej diecie znajdują się warzywa i owoce, to my tej witaminy dostarczamy na bieżąco. Wówczas, w okresie zachorowań, łykanie aptecznej witaminy C nie ma najmniejszego sensu. Warto za to zadbać o florę bakteryjną, bo odporność powstaje w jelitach.
03:58 Czwórka/ Czat Czwórki - odporność - 23.11.2021.mp3 Ze specjalistami rozmawiamy o budowaniu odporności (Czat Czwórki/Czwórka)
Dlatego tak ważne jest dbanie o nasz mikrobiom, czyli nasze bakterie w jelitach. W tym wypadku również nie chodzi o przyjmowanie kapsułek bakterii probiotycznych, ale o dbałość o dostarczanie pożywki dla bakterii. Po to, żeby flora bakteryjna prawidłowo wzrastała i stanowiła dla nas mechanizm ochronny. Tu z pomocą może przyjść zmiana nawyków żywieniowych i przestawienie się na warzywa i owoce.
- Mikrobom jest bezpośrednio powiązany z tym, jak sobie nasz organizm radzi z patogenami - tłumaczy Natalia Gołyska, dietetyczka współpracująca z Fundacją Viva Akcja dla Zwierząt. - Odpowiednio zbilansowana dieta i składniki odżywcze, które znajdują się w diecie wegańskiej, wpływają na funkcjonowanie błony śluzowej jelit, odpowiedź przeciwzapalną i aktywność komórek obronnych organizmu.
Pandemię czujemy w kościach. Jak zadbać o kręgosłup?
Czytaj także:
Fundacja zainicjowała kampanię, w ramach której przedstawia wpływ odpowiedniej diety na odporność organizmu. Można się z niej dowiedzieć, jakie składniki należy włączyć do codziennej diety, co suplementować, aby uzupełnić ewentualne niedobory i jakie badania laboratoryjne wykonać, żeby kontrolować stan zdrowia. - Z badań Fundacji wynika, że zbilansowana dieta wegańska również może pomóc w budowaniu odporności przed zachorowaniem i ciężkim przebiegiem choroby COVID-19 - zaznacza specjalistka.
Źr. Facebook/Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva
Rezygnacja z mięsa, a przynajmniej jego ograniczenie, jest bardzo istotne w przypadku profilaktyki wielu chorób cywilizacyjnych, także nowotworowych. - W sezonie grillowym często spożywamy czerwone, przetworzone mięso. To jest znakomita pożywka dla raka jelita grubego i to jest coś, czego powinniśmy unikać - zauważa prof. Michał Kamiński z Narodowego Instytutu Onkologii. - W naszym menu powinno się znaleźć więcej warzyw i owoców.
Odporność możemy poprawić także regularnie ćwicząc. - Aktywność fizyczna jest niezbędnym warunkiem dobrego stanu zdrowia. Jest ona również konieczna do budowania odporności - dodaje dr Ernest Kuchar, specjalista chorób zakaźnych. - Badania wykazały, że osoby, które regularnie ćwiczą, 30 proc rzadziej zapadają na infekcje dróg oddechowych.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki