Justyna Marszałkowska-Jakubik Wskaźnik BMI bywa niemiarodajny. Nie bierze pod uwagę m.in. tego, czy mamy otłuszczone narządy wewnętrzne, czy jesteśmy aktywni fizycznie, albo czy nie jesteśmy w ciąży. Daje jednak pewne ramy, w których możemy się mieścić
- Z naukowego punktu widzenia otyłość zaczyna się, gdy wskaźnik BMI, czyli podzielenie masy ciała przez wzrost podniesiony do kwadratu, przekroczy 30. W praktyce - wcześniej, gdy zaczynamy nosić dużo większe rozmiary niż dotychczas - tłumaczyła dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik i przekonywała, że powodów otyłości może być mnóstwo: nieprawidłowa dieta czy brak aktywności fizycznej. Geny - jak przekonywała, to tylko ok 5 proc. - Ona nie pojawia się nagle, zawsze poprzedza ją nadwaga. To "czerwona lampka", która powinna dać nam do myślenia - tłumaczyła ekspertka.
Co sprawia, że zaburzenie to jest tak częste, a ilość osób starająca się o wyjście z choroby tak duża? Jak uniknąć otyłości, skoro jedną z jej przyczyn jest… wiek? Co nam grozi, gdy otyli jesteśmy przez dłuższy czas i dlaczego warto pić wodę podczas posiłków, a nie po nich? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego, przygotowanego przez Olę Rebelińską.
Justyna Marszałkowska-Jakubik Każdy typ otyłości może dotyczyć jednej i drugiej płci. Mówi się jednak, że mężczyźni są bardziej narażeni na otyłość typu "jabłko", czyli brzuszną, a kobiety na otyłość typu "gruszka", gdy tłuszcz odkłada się troszkę niżej. To jest uwarunkowane hormonalnie
***
Tytuł audycji: "Dajesz radę"
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Justyna Marszałkowska-Jakubik (dietetyk, autorka bloga "Zdrowo najedzeni")
Data emisji: 3.02.2017
Godzina emisji: 14.10
kd/kul