Towarzyszy nam na co dzień, bo znajdziemy ją w wielu gotowych produktach spożywczych. Jednak żelatyna często jest nadużywana, głównie właśnie przy wytwarzaniu żywności.
Specjaliści od reklamy, zwłaszcza tzw. food stylingu (czyli stylizacji żywności), wiedzą, że zawierające ją preparaty nakłada się też na potrawy, które ”grają” w reklamach, żeby ponętnie wyglądały.
Jak wyjaśnia lekarz ortopeda dr Rafał Antonik, obecność żelatyny, np. pochodzącej ze spożywanych słodyczy, w naszych kościach to mit. Tłumaczy też, co mają wspólnego z żelatyną i jak przekładają się na nasze zdrowie aminokwasy i kolagen. Natomiast Hanna Stolińska, dietetyczka, zdradziła Czwórce, czy to prawda, że żelatyna jest ”dobra na kości”.
Ze względu na częstość jej stosowania właściwie jest z nami na dobre i na złe. Sprawdźmy, ile naprawdę o niej wiedzieliśmy, a o ile baliśmy się zapytać.
***
Tytuł audycji: Nawiedzeni
Prowadzenie: Katarzyna Węsierska
Materiał przygotował: Maciej Oswald
Data emisji: 09.04.2015
Godzina emisji: 9:00
jż/kd