Trójka przyjaciół prowadzi bloga o kuchni japońskiej i zbiera pieniądze na podróż na Daleki Wschód i nakręcenie serii kulinarnych filmów dokumentalnych. Ich zdaniem, mimo że japońskie restauracje powstają jak grzyby po deszczu, Polacy wciąż niewiele wiedzą o tamtejszej kuchni.
- Japonia to kraj wyspiarski i dostęp do świeżych ryb jest tam bardzo łatwy. W Polsce rzadko je się surowe ryby, dlatego pojawiły się takie wynalazki, jak sushi z pieczonym łososiem. Ale kuchnia japońska nie sprowadza się do ryżu i surowej ryby - zapewniają goście Czwórki.
Adrian, Kacper i Karolina opowiadają też o innych japońskich potrawach, m.in. o tłustym rosole uchodzącym za fast food oraz japońskiej pizzy z... kapustą!
***
Tytuł audycji: Się mówi
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Karolina Jarosz, Adrian Więch i Kacper Skawina (realizatorzy projektu Cook in' Japan)
Data emisji: 09.06.2015
Godzina emisji: 15.00
mg/mc