Znalezienie na sklepowych półkach czekolady, która jest przygotowywana według tradycyjnej receptury, bez sztucznych dodatków, wcale nie jest łatwe.
- Niegdyś Wedel miał dostęp do własnych plantacji kakao, dzisiaj firmy produkujące czekoladę coraz rzadziej w ogóle widzą kakao, często kupują miazgę lub wręcz gotową czekoladę, którą tylko posypują dodatkami - mówi Piotr Krzciuk, autor bloga "Sekrety Czekolady".
Z audycji dowiecie się, jaki sposób powstaje dobrej jakości produkt z ziaren kakaowca i dlaczego musi być hartowany. Gość Czwórki wyjaśnia też, dlaczego nie lubi określenia "gorzka czekolada".
***
Tytuł audycji: Się mówi
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Piotr Krzciuk (blog "Sekrety Czekolady")
Data emisji: 12.10.2015
Godzina emisji: 15.00
mg/tj