Zapalona weganka od kilku lat podpowiada swoim czytelnikom, jak gotować trochę inaczej, czyli bez mięsa. – Coraz więcej osób odwiedza moją stronę, staram się więc ją poszerzać, uaktualniać i chyba stała się już wegańskim portalem – powiedziała Marta Dymek, która niedawno część przepisów zebrała także w książce "Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan".
Jej przygoda z wegańską dietą zaczęła się od nastoletniego buntu. W Czwórce Marta Dymek opowiadała, jakim skandalem było niejedzenie mięsa w latach 90. i dlaczego zmusiło ją to do samodzielnego gotowania. Mówiła także m.in. o tym, ile naprawdę kosztuje dieta wegańska i dała naszym słuchaczom kilka porad dotyczących przyrządzania bezmięsnych potraw zarówno po tajsku, jak i po polsku.
Martę Dymek pytaliśmy też o to, czy można rozpoznać weganina po twarzy i czy zjadłaby roślinę mięsożerną.
***
Tytuł audycji: Audycja nr 1
Prowadzą: Michał Migała i Mariusz Infulecki
Goście: Marta Dymek (autorka bloga Jadłonomia)
Data emisji: 26.01.2016
Godzina emisji: 8.14
mc/pj