Mąka i różne jej typy - jak wybrać najlepszy?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2016 14:15
- Mąka to nic innego jak zmielone ziarno - wyjaśnia Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. - Dziś na mąkę przerabiane są również orzechy czy rośliny strączkowe - dodaje
Audio
  • Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie wyjaśnia jak odczytać oznaczenia mąk (Stacja Nauka/Czwórka)
Mąka i różne jej typy - jak wybrać najlepszy?
Foto: pixabay.com

W przeróżnych typach mąk można się zagubić. Okazuje się, że znając oznaczenia można wybrać coś dobroczynnego dla naszego zdrowia.

- Typ oznacza stopień zmielenia oraz to jaka jest zawartośc błonnika i witamin - zdradza specjalistka. - Jeżeli mamy mąkę 2000 to znaczy, że zawiera ona 2 procent błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Jeśli to typ 450 to tych składników jest tylko 0,45 procenta - dodaje.

W audycji zdradzamy, która z mąk jest niemal bezwartościowa, a jednak używamy jej do szczególnych wypieków.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Mateusz Kulik

Materiał przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 21.12.2016

Godzina emisji: 12.21

pj

Czytaj także

Magdalena Nowaczewska: nie ma gotowania bez miłości

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2016 10:08
- Miłość niezbędna jest nie tylko w gotowaniu, ale w uprawianiu każdej pasji - czy to są kulinaria, czy dziennikarstwo. Dlatego ja gotuję z sercem - mówiła Magdalena Nowaczewska w Czwórce.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Monika Mrozowska o świątecznych ciastach pisała w sierpniu

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2016 13:21
- Świąteczne przepisy do tej książki musiałam przygotować w sierpniu - mówi Monika Mrozowska. - Przez to w upały częstowałam sąsiadów świątecznym piernikiem - dodaje.
rozwiń zwiń