Monika Mrozowska o świątecznych ciastach pisała w sierpniu

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2016 13:21
- Świąteczne przepisy do tej książki musiałam przygotować w sierpniu - mówi Monika Mrozowska. - Przez to w upały częstowałam sąsiadów świątecznym piernikiem - dodaje.
Audio
  • Monika Mrozowska opowiada o swoich świętach i książce "Słodko, zdrowo, świątecznie" (Stacja Kultura/Czwórka)
Monika Mrozowska i Kasia Dydo
Monika Mrozowska i Kasia DydoFoto: Czwórka

- Dla dużej ilości osób święta są bardzo stresujące. Dla mnie nie. Należę do tego wąskiego grona, które lubi ten czas, okres przygotowań - mówi Monika Mrozowska. - Robię to, co lubię, to na co mam ochotę, co sprawia mi przyjemność, a jeżeli z czymś nie zdążę to trudno, świat się nie skończy - dodaje.

W tym roku przed aktorką duże wyzwanie, oprócz słodkich wypieków ma do wykonania "pierogi babci Tereski". W Czwórce gość Kasi Dydo udowadnia, że tradycyjne święta bez ryb są możliwe, zdradza też sekrety swojej najnowszej książki "Słodko, zdrowo, świątecznie", w której zdradza szczegóły wypieków bez cukru.

***

Tytuł audycji: "Stacja Kultura"

Prowadzi: Katarzyna Dydo

Gość: Monika Mrozowska (aktorka, autorka książek kulinarnych)

Data emisji: 21.12.2016

Godzina emisji: 11.25

pj/jsz

Czytaj także

W street foodzie liczy się inwencja

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2016 10:11
A w Czwórce dowodzi tego Jurek Sobieniak, kucharz, technolog żywności, a także autor książki "Street food. Głód ulicy". Jakie są najnowsze trendy ulicznego gotowania?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ania Starmach: marchewka i kalafior są piękne

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 16:00
Z siostrą Agatą, autorką ilustracji, wydała właśnie książkę kulinarną dla dzieci "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". O tym szczególnym wydawnictwie, łączącym kuchnię i sztukę, opowiada Beacie Kwiatkowskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Upiecz świąteczne pierniczki z Moniką Mrozowską [WIDEOPRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2016 19:10
Monika Mrozowska, aktorka i propagatorka zdrowego odżywiania, udowadnia, że można przygotować desery smaczne, ale przy tym zdrowe. Dzięki dobraniu odpowiednich składników i proporcji potrafi wyczarować słodkości, które można jeść bez poczucia winy i wyrzutów sumienia, a nawet warto skusić się na dokładkę.
rozwiń zwiń