Skórka na owocach i warzywach - jest zdrowa, czy nie?

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2016 13:34
- Dla owoca skórka stanowi ochronę. Z naszego punktu widzenia - składa się z większej ilości warstwy lipidowej niż miąższ w środku - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia.
Audio
  • Czy należy obierać owoce i warzywa przed jedzeniem? (Stacja Nauka/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

Wbrew obiegowej opinii najwięcej witamin i składników mineralnych nie kryje się wcale w samej skórce, ale tuż pod nią. – Dodatkowo znajduje się tam większa ilość błonnika. A ten daje uczucie sytości i przyspiesza pracę jelit - mówiła ekspertka.

W rozmowie z Czwórką tłumaczyła także czy warto obierać owoce, czy jednak jeść je wraz ze skórkami. Mówiliśmy także o badaniach, przeprowadzonych przez gdańskich naukowców, którzy sprawdzali, czy skórka rzeczywiście chroni owoce przed pestycydami.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Maciej Oswald

Data emisji: 16.09.2016

Godzina emisji: 12.30

kd/pj

 

Czytaj także

Menu neolitu. Sztuka przetrwania bez dietetyków

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 14:08
W audycji "Nawiedzeni" wsiedliśmy w spożywczy wehikuł czasu i przenieśliśmy się tysiące lat w przeszłość, by zajrzeć do garnka prehistorycznych ludzi.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cukier. Czy można bez niego żyć?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2016 15:34
Poprawia nam humor, dostarcza endorfin, no i przede wszystkim świetnie smakuje. Dodaje energii i pobudza do działania. Nie wszyscy jednak mogą go jeść do woli.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Otylia Jędrzejczak: dobra dieta to lepszy sposób życia

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2016 13:25
- Otylia Swim Tour to projekt stworzony przeze mnie 4 lata temu - mówi Otylia Jędrzejczak, mistrzyni olimpijska. - Polega on na doszkalaniu, pod względem pływania i ćwiczeń w wodzie i na lądzie, ale bardzo ważnym jego elementem jest praca z dietetykiem i psychologiem.
rozwiń zwiń