Kuchnia filmowa: Jiro i jego sushi
Gość Beaty Kwiatkowskiej radził w Czwórce, jak wybrać najlepsze sushi. - Przede wszystkim należy znaleźć się w mieście blisko wody. Transport nie służy owocom morza, a wyznacznikiem dobrego sushi jest świeżość, dlatego już w centrum kraju na sushi bym nie poszedł - mówił ekspert. Tłumaczył jednak, że częściej od sushi Japończycy jedzą misoshiru, tradycyjną zupę, zwaną też miso, której spróbować można także w naszym kraju.
Bruczkowski opowiadał także o restauracjach w Europie, w których można zjeść najlepsze sushi. Mówił także o sushi z majonezem czy kotletem schabowym i wspominał swoje podróże do Japonii, podczas których w tamtejszych restauracjach na talerzach dostawał prawdziwe dzieła kulinarnej sztuki. W programie opowiadaliśmy także o mistrzu sushi, 90-letnim Jiro Ono, bohaterze dokumentu Davida Gelba "Jiro śni o sushi".
Zapraszamy do wysłuchania nagrania całej audycji "Sztuka jedzenia" <<<
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Marcin Bruczkowski (pisarz, podróżnik)
Data audycji: 18.06.2017
Godzina audycji: 15.10
kd/jsz