Jedną z książek, które Marta Dymek przywiozła z podróży jest "The Korean Kitchen: 75 Healthy, Delicious and Easy Recipes". Jak na nią trafiła opowiadała Michałowi Piwowarkowi. - W Korei byłam na zaproszenie ambasady oraz ministerstwa. W związku z tym mogłam "męczyć" przeróżnych urzędników, z którymi się spotykałam o pomoc w zdobywaniu materiałów, przepisów i inspiracji - wspomina.
Istotną informacją jest funkcjonowanie w Korei osobnego ministerstwa, które zajmuje się opieką nad kuchnią narodową i tradycjami kulinarnymi. - Tam bardzo poważnie traktuje się jedzenie - mówi Marta Dymek. - Kuchnia koreańska jest teraz bardzo modna, to zasługa działań koreańskich urzędników - dodaje.
A co znajdziemy w książce "The Korean Kitchen: 75 Healthy, Delicious and Easy Recipes"? Który rozdział zasługuje na szczególną uwagę? Jaką potrawę Marta Dymek przygotowała w towarzystwie Michała Piwowarka? I jak dzięki temu pozbyła się resztek z lodówki? O tym w rozmowie z audycji "Pierwsze słyszę".
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Michał Piwowarek
Data emisji: 10.10.2018
Godzina emisji: 7.15
pj