Daniel Humm gotuje w restauracjach od 14 roku życia, a pierwszą gwiazdkę Michelin otrzymał jako 24-letni szef kuchni.
- Dziś jego restauracja Eleven Madison Park ma trzy gwiazdki, to najlepsza restauracja na świecie - mówi Tomek Woźniak, edukator kulinarny. - Czasem można powiedzieć, że to nie tylko restauracja, a doznanie kulinarne, teatr, przedstawienie, porównywane często do dobrego koncertu - opowiada.
Rozmówca Michała Piwowarka twierdzi, że w Eleven Madison Park jedzenie, w sensie spożywania kalorii w celu zaspokojenia głodu, jest na drugim planie, a typowe jest przeżycie, które wpływa na nasze wszystkie zmysły.
Czy książka Eleven Madison Park: The Cookbook przeniesie nas do nowojorskiego lokalu Humma? Czy to wciąż książka kulinarna, a może już album? Co znajdziemy na kolejnych jej stronach? I czy zerkniemy na zaplecze restauracji? O tym w materiale Michała Piwowarka.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Michał Piwowarek
Data emisji: 16.01.2019
Godzina emisji: 8.17
pj/ac