Obrazy pełne jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2014 18:00
W najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowiemy o kulinariach jako motywie malarskim.
Paul Czanne, Martwa natura z jabłkami, 1890 (fragm.)
Paul Cézanne, "Martwa natura z jabłkami", 1890 (fragm.)Foto: Wikipedia, domena publiczna

A rozmawiać będziemy nie tylko o martwej naturze z kuropatwą (jabłkami, winogronami, królikiem, bażantem i tak dalej). Przywołamy również m.in. te przedstawienia malarskie, na których wątki kulinarne mają swoje alegoryczne (czy też symboliczne) znaczenie.

Gościem Łukasza Modelskiego będzie Wanda Klenczon.

9 sierpnia (sobota), godz. 12.00-13.00

jp/mm

Zobacz więcej na temat: kulinaria malarstwo
Czytaj także

Łzy nad kanapką z baleronem, czyli jak jada się w kryminałach

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 23:41
Zygmunt Miłoszewski, autor obsypanej nagrodami i zekranizowanej powieści kryminalnej "Uwikłanie", napisał też kilka innych kryminałów, jak choćby "Ziarno prawdy". W książkach tych wiele miejsca poświęca… jedzeniu. O tym, co jadają bohaterowie jego kryminałów opowiada Anna Król.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pięty słonia à la Aleksander Dumas

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2013 10:00
Mniej znanym dziełem autora "Trzech muszkieterów" jest "Wielki słownik kulinarny", w którym zawarł przepisy na niedźwiedzie łapy i steki z kangura. O książce Dumasa w audycji "Droga przez mąkę" opowiadała Marta Robak, współzałożycielka serwisu "Vive la cuisine!"
rozwiń zwiń
Czytaj także

Smaczne obrazki, czyli japoński komiks kulinarny

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2014 18:00
– Popularność "gurume mangi" w Japonii zapoczątkowała w 1983 r. seria "Oishinbo", czyli "Smakosz". W ciągu 31 lat ukazało się 111 dwustustronicowych tomów tej powieści obrazkowej – mówiła w Dwójce Magdalena Tomaszewska-Bolałek, japonistka i znawczyni kuchni japońskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polityka na talerzu, czyli rzecz o związkach jedzenia z władzą

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2014 15:00
- W polityce uprawianej na skalę kontynentalną kwestia substancji takich jak: cukier, tłuszcz czy sól - jest równie ważna jak cena gazu importowanego z Rosji - mówił w Dwójce dziennikarz Paweł Bravo, który wspólnie z Łukaszem Modelskim opowiadał o przenikaniu się świata kuchni i gabinetów politycznych.
rozwiń zwiń