Gościem audycji była Ana Roš, która w dolinie Soča Kobarid (Słowenia) prowadzi wraz z mężem Valterem restaurację Hiša Franko. Jej medialna sława zaczęła się w chwili, gdy w maju 2016 roku została bohaterką jednego z odcinków amerykańskiego serialu dokumentalnego "Chef’s Table" i gdy przyznano jej tytuł "The Best Female Chef of the Year" (Najlepsza szefowa kuchni na świecie).
- Kiedy grałam w golfa pierwszy raz w życiu zamachnęłam się jakoś i w pierwszym uderzeniu trafiłam do dołka. Wydałam okrzyk radości, ale później nie wcelowałam już do żadnej dziury. Tak samo było z kuchnią. Pracowałam z przepisem, wyszło mi coś dobrego, ale ani nie mierzyłam czasu i temperatur, ani nie odmierzałam składników. I nie mogłam powtórzyć tego w tej samej formie, każde następne danie było inne. Przyjaciel męża, który prowadzi swoją restaurację bardzo mi pomógł. Bez przerwy wiercił mi dziurę w brzuchu, mówiąc: "Zapisuj wszystko i powtarzaj, powtarzaj i jeszcze raz powtarzaj" - opowiadała Ana Roš.
Tak wyglądała część techniczna kulis jej sukcesu. A jak było z częścią kreatywną, która decyduje o tym, że gotowanie staje się sztuką? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Data emisji: 25.05.2019
Godzina emisji: 12.30
mko/pg