Polskie Radio
Section05

Agnieszka Kunikowska

Hub w Rzeszowie-Jasionce. "To medyczne centrum tranzytowe"

W związku z 1. rocznicą rosyjskiej inwazji na Ukrainę reporter Programu 1 Polskiego Radia, Maciej Walecki, odwiedził Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka, gdzie działa hub medyczny. Jedyne tego typu miejsce w Europie, stworzone, by udzielać pomocy i schronienia pacjentom z ogarniętej wojną Ukrainy. - Ja na to miejsce mówię "medyczne centrum tranzytowe" - zaznacza Walecki. 
Zobacz więcej na temat:  wojna na Ukrainie Rosja Rzeszów zdrowie

Mija rok od wybuchu wojny. Polacy otworzyli serca dla Ukraińców

Rok napaści Rosji na Ukrainę to ogromny dramat Ukraińców, ale i otwarte serca, domy oraz portfele wielu Polaków oraz poświęcony czas. - Nie myślałem, że będziemy mieli do czynienia z tak ogromną falą empatii i humanitaryzmu - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Michał Mikołajczyk z Polskiego Czerwonego Krzyża. Gość Jedynki dodaje, że pomoc jest nadal potrzebna.
Zobacz więcej na temat:  Ukraina wojna na Ukrainie Jedynka Ukraina Polski Czerwony Krzyż

Eugenia Kuzniecowa: wojna nie niszczy tylko kraju, ale też ludzkie wspomnienia

- Ludzie w czasie wojny uświadomili sobie, jak ważne jest posiadanie miejsca, które może być prawdziwym schronieniem. Dlatego moja powieść stała się tak popularna na Ukrainie właśnie teraz - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Eugenia Kuzniecowa, młoda ukraińska pisarka i autorka książki "Nim dojrzeją maliny", za którą zyskała wyróżnienie w ramach Nagrody Literackiej Unii Europejskiej 2022.
Zobacz więcej na temat:  Magda Mikołajczuk Eugenia Kuzniecowa Ukraina

Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości

Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę.
Zobacz więcej na temat:  karnawał tradycja zwyczaje kulinaria potrawy gotowanie