Słodki truciciel, czyli jak na nasze zdrowie wpływa cukier? Na okładce jest trupia czaszka usypana z ziarenek cukru. Dziennikarze "Gazety Wyborczej" Dariusz Kortko i Judyta Watoła napisali jego monografię pod złośliwym tytułem "Słodziutki". Zobacz więcej na temat: Trójka Dariusz Bugalski STYL ŻYCIA zdrowie medycyna
Słodkie życie bez cukru? To możliwe! Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić życia bez cukru. Można śmiało powiedzieć, że uzależniliśmy się od jego obecności w naszym codziennym życiu. Zobacz więcej na temat: Bogdan Sawicki zdrowie NAUKA
Czy da się wyeliminować cukier z diety? Melchior Wańkowicz wymyślił hasło "Cukier krzepi". Ale czy przypadkiem nie szkodzi? Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowe odżywianie dieta
Czy polski cukier obroni się na światowym rynku? W 2017 r. ceny cukru na światowych rynkach spadły o jedną piątą, tymczasem w Polsce rośnie zarówno areał produkcji buraków cukrowych jak i produkcja cukru. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Elżbieta Mamos
Odwrócić trend otyłości Jak zdrowiej żywić Polaków, na czym polega optymalizacji produktów żywnościowych oraz ograniczanie ich kaloryczności – o tym rozmawiała na antenie radiowej Jedynki Aleksandra Tycner. Zobacz więcej na temat: żywność zdrowie słodycze
Cenowe prognozy. Co z żywnością w przyszłym roku W przyszłym roku żywność będzie drożała w mniejszym stopniu niż w tym roku – przewidują eksperci. Fakt, że ceny żywności będą prawdopodobnie rosły wolniej, nie oznacza jednak niższej inflacji. Zobacz więcej na temat: żywność jajko ceny żywności mleko
Polski cukier popłynie w świat z nowego terminala w Gdańsku Krajowa Spółka Cukrowa S.A jest dziś największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. A to nie koniec, bo firma ma poważne plany inwestycyjne, mówił w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia prof. Henryk Wnorowski, prezes spółki. Zobacz więcej na temat: żywność Justyna Golonko
Cukier krzepi czy szkodzi? O tym, że cukier szkodzi było wiadomo już w latach 60-tych, dzięki badaniom finansowanym przez amerykański przemysł cukrowniczy. Wyniki tych analiz zostały jednak utajnione. Światło dzienne ujrzały jedynie badania sugerujące, że cukier nie do końca da się powiązać m.in. z chorobami serca. O jednej z największych manipulacji w dziejach medycyny donosi najnowsze PLOS Biology. Gościem audycji Zdziwienie Tygodnia była dr hab. Agnieszka Szadkowska z Katedry Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 jedzenie cukierki dieta cukrzyca
Czy cukier będzie tańszy? Unia Europejska uwolniła rynek cukru. Co to oznacza dla polskich firm i konsumentów? Zobacz więcej na temat: rolnictwo Elżbieta Mamos
Kontrowersje wokół polityki handlowej Unii Unia liberalizuje swoją politykę handlową, czego przejawem jest między innymi odejście od kwotowania produkcji cukru. Według Brukseli to szansa na zwiększenie eksportu, jednak rolnicy mają co do tego wątpliwości. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Dariusz Kwiatkowski
Cukier - słodka trucizna, niezbędna do życia Dorosła osoba spożywa rocznie około 50 kg cukru, czyli 27 łyżeczek każdego dnia. Cukier - zarówno biały, jak i brązowy, czy klonowy, bardzo niekorzystnie wpływa na zdrowie. - Ale trzeba pamiętać, że nie każdy cukier jest zły - tłumaczyła Żaneta Geltz. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta Marta Hoppe
Mniejsze ceny cukru pomogą producentom słodyczy i napojów? - W związku ze znaczącą deregulacją unijnego rynku cukru oraz większą jego podażą, należy spodziewać się, że ceny tego surowca w Unii Europejskiej będą dostosowywać się do cen światowych, co obecnie oznacza ich spadek. Wykorzystanie cukru jako substancji słodzącej w przemyśle spożywczym powinno wzrosnąć - mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Cukier będzie tańszy, ale czy na długo? Odejście od kwot produkcji cukru w Unii Europejskiej może stwarzać dla Polski pewne szanse, ale też zagrożenia. Wszystko wskazuje na to, że ceny spadną. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Czy spadną ceny cukru? Krajowa Spółka Cukrowa chce wykorzystać zniesienie limitowania produkcji cukru w UE do zwiększenia produkcji i ekspansji na rynki europejskie i światowe - poinformowała PAP rzeczniczka spółki Sandra Malinowska. Czy spadną ceny? Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Od dziś produkcja cukru bez limitów w UE Od dziś przestaje obowiązywać w Unii Europejskiej limitowany system produkcji cukru. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Unia Europejska
Czy ceny cukru wzrosną? Rozpoczęła się kampania cukrownicza, zapoczątkowały ją dwie cukrownie, w Cerekwi i Środzie Wielkopolskiej. Dla niektórych plantatorów buraków będzie ona nie tylko słodka, ale i gorzka, choćby ze względu na ceny surowca. Zobacz więcej na temat: Dariusz Kwiatkowski rolnictwo
Dlaczego cukier ciągle drożeje? Ceny cukru rosną w tempie 2 – 3 proc. rocznie. To może dziwić, szczególnie że przybywa upraw buraków, z których jest wytwarzany. Na jego brak nie możemy więc narzekać. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Aleksandra Tycner
Nie boli, a zabija. Co warto wiedzieć o cukrzycy? - Problemem jest to, że cukrzyca nie boli i nie dokucza. Może się rozwijać przez wiele lat, a my nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy - mówi Anna Śliwińska, prezes Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna cukrzyca Karolina Rożej NAUKA