Eksperci o sytuacji na rynku pracy i bezrobociu Kończy się rynek pracownika, ale to normalna sytuacja w gospodarce. Gdy bezrobocie maleje, to za jakiż czas musi wzrosnąć. Niepokojące może być jednak to, że planowane są zwolnienia grupowe, co może dotknąć konkretne branże czy konkretne regiony kraju. Pojawiające się żądania przedsiębiorców, aby państwo kolejny raz wszystkim pomogło, bo koszty działalności rosną, nie jest uzasadnione. Jeśli pomoc, to tylko bardzo precyzyjna - mówiły ekonomistki w audycji "Rządy pieniądza": prof. Elżbieta Mączyńska z SGH i dr Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek z Wydziału Ekonomii UW. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA zatrudnienie bezrobocie przedsiębiorca
Jak branża turystyczna ocenia tegoroczne wakacje? Znamy opinię eksperta z Izby Gospodarczej Hotelarstwa - W tegoroczne wakacje w hotelach zabrakło turystów zagranicznych, a Polacy robili rezerwacje na ostatnią chwilę - powiedział sekretarz generalny z Izby Gospodarczej Hotelarstwa Marcin Mączyński. Dodał, że koniec wakacji przy dobrej pogodzie, zwłaszcza nad morzem i na Mazurach, daje szansę na satysfakcjonującą frekwencję. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA turystyka wakacje msp wojna na Ukrainie pracodawcy pracownicy pandemia
Inspekcja Handlowa skontrolowała lokale gastronomiczne. Głównym grzechem okazał się... brak cenników Inspekcja Handlowa przed wakacjami skontrolowała 53 placówki gastronomiczne, w 60,4 proc. z nich stwierdzono nieprawidłowości. Nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł. gastronomicznych, Szczególną uwagę kontrolerzy zwracali na rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość uwidaczniania cen towarów, potraw i napojów. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA UOKiK restauracja kontrola mandat społeczeństwo
Wakacyjna praca. Jak wygląda zawód kelnera? Wakacje, to dla niektórych okazja, żeby podjąć dorywczą pracę i zarobić pierwsze pieniądze. W cyklu "Sezon na pracę" sprawdzamy, co można robić by dorobić w wakacje. Jak "od kuchni" wygląda praca kelnerów, opowiada Wiktoria - uczennica trzeciej klasy Technikum Budowlanego. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski edukacja zatrudnienie restauracja Piotr Firan Oliwia Krettek
Ponad 750 mln zł długów gastronomii. "Branża została mocno poturbowana przez pandemię" Zaległości branży gastronomicznej wzrosły po pandemii i przekroczyły 754 mln zł - podał Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor. Rekordzistą, z ponad 47 mln zł długu, jest restaurator z Dolnego Śląska. Zobacz więcej na temat: długi GOSPODARKA POLSKA
Góry na weekend - a może Beskidy? Tomasz Habdas w swojej książce "Gdzie w góry na weekend?" zachęca do ruszenia na beskidzki szlak. - Te góry poznałem dokładnie. Zacząłem je eksplorować, gdy byłem dzieckiem - mówi w Czwórce. - Potem tam regularnie wracałem i cały czas chciałem odkrywać więcej interesujących miejsc, które opisałem w książce. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże góry turystyka beskidy Piotr Firan
Kuchnia zero waste kuchnią przyszłości? Jak nie wyrzucać jedzenia, w jaki sposób wykorzystać suche pieczywo czy resztkę jogurtu - takie pytania zadajemy sobie coraz częściej. Na mądrym wykorzystaniu resztek żywności zyskają nie tylko nasze portfele, ale i planeta. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie ekonomia Marta Zinkiewicz
Świąteczno-noworoczne restrykcje w Portugalii. Restauratorzy zapowiedzieli strajk Piąta fala pandemii COVID-19 nasila się w Portugalii. Aby powstrzymać wzrost zakażeń koronawirusem, tamtejszy rząd wprowadza restrykcje. Te mają dotyczyć głównie branży gastronomicznej. Wśród przedsiębiorców panuje poczucie krzywdy. W związku z tym restauratorzy zapowiedzieli świąteczno-noworoczny strajk. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Portugalia społeczeństwo COVID-19 koronawirus sars-cov-2 restauracja lockdown choroby zakaźne
Wietnamska restauracja nie przejmuje się kryzysem. Oferuje steki pokryte złotem Pandemia i kryzys z nią związany w branży gastronomicznej czy hotelarskiej nie oznacza, że dotyka on wszystkich w równym stopniu. Świadczy o tym przykład wietnamskiej restauracji hotelowej w Hanoi, która z powodzeniem oferuje swoim najbardziej zamożnym klientom steki pokryte… płatkami złota. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA koronawirus restauracja żywność Wietnam
Branża hotelarska i gastronomiczna poturbowana przez pandemię. "Najtrudniejszy okres ostatnich dziesięcioleci" W wyniku pandemii COVID-19 wartość rynku HoReCa (gastronomii hotelowej, restauracyjnej, cateringu) w Polsce zmalała w 2020 roku o 32,1 proc. w stosunku do 2019 - wynika z opublikowanego we wtorek raportu PMR Market Expres. Zobacz więcej na temat: firmy firma koronawirus Koronawirus w Polsce hotel finanse GOSPODARKA usługi
Już nie 50 proc. Wiceszef MZ zapowiada zmianę limitów w gastronomii i hotelach Waldemar Kraska poinformował we wtorek, że od 15 grudnia zmienione zostaną limity obłożenia lokali gastronomicznych i hoteli. Wyjątkiem osoby zaszczepione. Zobacz więcej na temat: zdrowie Ministerstwo Zdrowia pandemia koronawirus POLSKA obostrzenia Waldemar Kraska GOSPODARKA
Właściciel restauracji wymagającej paszportów covidowych: robię to w trosce o gości - Warto to robić przede wszystkim w trosce o naszych gości. Wirusy przenoszą się łatwiej w pomieszczeniach zamkniętych a takim jest wnętrze restauracji - powiedział w Polskim Radiu 24 Artur Jarczyński, właściciel restauracji, która obsługuje tylko klientów zaszczepionych bądź mających negatywny wynik testu. Zobacz więcej na temat: Koronawirus w Polsce COVID-19 pandemia zdrowie pieniądze biznes POLSKA społeczeństwo Polskie Radio 24
Nowe limity osób w restauracjach i hotelach. Szef MZ wyjaśnia - Zostanie zwiększona liczba kontroli, które są skierowane do przedsiębiorców. Jeśli będziemy widzieli, że są przekroczone limity osób, to nałożona będzie odpowiednia kara czy mandat dla prowadzącego działalność gospodarczą - zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo Koronawirus w Polsce COVID-19 obostrzenia Adam Niedzielski Ministerstwo Zdrowia hotel restauracja GOSPODARKA
"Tradycje kulinarne Szwecji". Między śledziem a lukrecją Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów, oraz słodycze z lukrecją, to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. - Dziś czerpie ona z wielu kultur, ale stawia na lokalne produkty - mówiła Magdalena Tomaszewska-Bolałek autorka książki "Tradycje kulinarne Szwecji". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Kamil Jasieński
Korporacja Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych: mniej firm upada, więcej się przekształca We wrześniu upadłość ogłosiło o 25,6 proc. mniej firm w porównaniu z analogicznym miesiącem zeszłego roku - poinformowała Korporacja Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych. Dodano, że wzrosła liczba restrukturyzacji - o 64,1 proc. w ujęciu rocznym. Zobacz więcej na temat: upadłość przedsiębiorstwa GOSPODARKA firma przedsiębiorstwo
Szczepionka na COVID-19 przepustką do restauracji? W Polsce pojawiła się pierwsza restauracja, która wpuszcza jedynie osoby zaszczepione, z aktualnym testem lub ozdrowieńców. Lokal postanowił wprowadzić takie ograniczenia, chociaż nie ma w tym zakresie obowiązujących regulacji. Sprawdzamy, czy to nowy trend w gastronomii, który rozpowszechni się w Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan pandemia restauracja
Poprawa w branżach hotelarskiej i gastronomicznej. Wyzwaniem niedobór pracowników Ponad 300 mln zł wynoszą zaległości firm z branży HoReCa - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów . Najbardziej zadłużeni są hotelarze i restauratorzy z Mazowsza, Śląska i Dolnego Śląska. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA pieniądze hotel
Polska branża drobiarska wychodzi na prostą. Wzrasta popyt i eksport Po spadku eksportu spowodowanym pandemią i obniżeniu produkcji drobiu na skutek strat związanych z ptasią grypą polska branża drobiarska wychodzi na prostą - podają analitycy Credit Agricole. Zauważają, że sytuacja podażowa na rynku drobiu normalizuje się, spodziewana jest też dalsza odbudowa popytu zagranicznego. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo żywność produkcja