Polskie Radio
Section05

gastronomia

Branża gastronomiczna na kolejnym zakręcie. Braki kadrowe w restauracjach

Mimo ponownego otwarcia lokali właściciele restauracji i punktów gastronomicznych zmagają się z ogromnymi brakami kadrowymi. W niektórych przypadkach od tygodni nie potrafią znaleźć chętnych do pracy. Brakuje nie tylko kelnerów, ale też kucharzy i kierowników sali. Czym spowodowana jest sytuacja? Jak wpłynęła na nią pandemia?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA Piotr Firan Paweł Turski restauracja praca

Eksperci: gdy niezbędny jest kolejny lockdown, trzeba szukać wszelkich sposobów na ratowanie sektora usług

Kolejny lockdown w całym kraju oznacza ogromne koszty dla firm. I choć naszą gospodarkę ratują dobre wyniki przemysłu, to problemy sektora usług za chwilę będą bardzo widoczne, także jeśli chodzi o miejsca pracy. Warto więc szukać wszelkich sposobów na ich wsparcie, np. przez bony żywieniowe lub otwieranie hoteli dla zaszczepionych – mówili goście audycji "Rządy Pieniądza": Agnieszka Durlik z Krajowej Izby Gospodarczej i Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich.
Zobacz więcej na temat:  Koronawirus w Polsce tarcza antykryzysowa handel usługi pracodawcy GOSPODARKA

Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy

Wiele osób nie wyobraża sobie jadłospisu pozbawionego kiszonek. Polacy chętnie sięgają po kapustę lub ogórki. Bardziej odważni eksperymentują z orientalnymi smakami. Co łączy polskie kiszonki z azjatyckim kimchi? Czym różnią się sposoby kiszenia? W Trójce opowiadał o tym Grzegorz Łapanowski – szef kuchni, juror kulinarny i propagator kimchi w Polsce.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Azja kiszenie kapusty Adriana Marczewska