Szczepionka na COVID-19 przepustką do restauracji? W Polsce pojawiła się pierwsza restauracja, która wpuszcza jedynie osoby zaszczepione, z aktualnym testem lub ozdrowieńców. Lokal postanowił wprowadzić takie ograniczenia, chociaż nie ma w tym zakresie obowiązujących regulacji. Sprawdzamy, czy to nowy trend w gastronomii, który rozpowszechni się w Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan pandemia restauracja
Poprawa w branżach hotelarskiej i gastronomicznej. Wyzwaniem niedobór pracowników Ponad 300 mln zł wynoszą zaległości firm z branży HoReCa - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów . Najbardziej zadłużeni są hotelarze i restauratorzy z Mazowsza, Śląska i Dolnego Śląska. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA pieniądze hotel
Polska branża drobiarska wychodzi na prostą. Wzrasta popyt i eksport Po spadku eksportu spowodowanym pandemią i obniżeniu produkcji drobiu na skutek strat związanych z ptasią grypą polska branża drobiarska wychodzi na prostą - podają analitycy Credit Agricole. Zauważają, że sytuacja podażowa na rynku drobiu normalizuje się, spodziewana jest też dalsza odbudowa popytu zagranicznego. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo żywność produkcja
Przepustka sanitarna w restauracji, muzeum czy kinie. Nowe obostrzenia w Holandii Przed wejściem do restauracji, muzeum czy kina od soboty konieczne jest okazanie przepustki sanitarnej. Tymczasem 41 proc. restauratorów nie zamierza egzekwować nowego obowiązku, za co grozi im grzywna od 2.5 euro do 10 tys. euro a nawet zamknięcie lokalu. Zobacz więcej na temat: koronawirus COVID-19 pandemia zdrowie ŚWIAT Europa Holandia
TomatoTart, czyli alternatywa dla pizzy Po sukcesach "feta pasty" i pieczonej owsianki swoje pięć minut w sieci ma przepis na pomidorową tartę. Jak ją przyrządzić? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Mateusz Kulik Szymon Jaworski
Kombucha. Jak przygotować ją samodzielnie? Kombucha, czyli fermentujący napój herbaciany zdobywa coraz większą popularność. Jak smakuje i jak przygotować go we własnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria
Sąd w Hiszpanii znosi ograniczenia dla niezaszczepionych. "Nakaz ogranicza podstawowe prawa obywateli" Wyższy Sąd Andaluzji (TSJA) na południu Hiszpanii zniósł nakaz przedstawiania przez klientów placówek gastronomicznych paszportów covidowych, na podstawie których konsumenci mieli prawo wstępu do restauracji i barów. Certyfikat ten potwierdza pełny proces szczepień przeciwko koronawirusowi. Zobacz więcej na temat: koronawirus COVID-19 pandemia sąd ŚWIAT Europa Hiszpania Andaluzja
W Nowym Jorku brakuje pracowników. Wkrótce wejdą w życie nowe ograniczenia Jak podają tamtejsze media, w lipcu przybyło ponad 40 tys. miejsc pracy, natomiast podania o zasiłek dla bezrobotnych złożyło ponad 30 tys. nowojorczyków. Właściciele firm apelują do waszyngtońskiej administracji o ograniczenie funduszy dla bezrobotnych. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Ameryka Północna USA praca Ameryka Stany Zjednoczone
Kiedy nastąpi odbudowa rynku HoReCa? Znamy najnowszy raport Rynek gastronomii hotelowej, restauracyjny i cateringu (HoReCa) spadł w ub.r. o blisko 31 proc., ale w tym ma się odbić o 14 proc. i osiągnąć wartość 25,9 mld zł - wynika z raportu PMR. Dodano, że strat wynikających z przedłużającego się wiosennego lockdownu nie da się już odrobić. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA lockdown hotel jedzenie raport pandemia
Kelner poszukiwany. Wszystkiemu winna pandemia Kelnerzy przez całą pandemię nie mieli łatwo, wielu odeszło z zawodu i dzisiaj mówi się o tym, jak bardzo ich brakuje. W audycji sprawdzamy, dlaczego mimo niepewnej sytuacji niektórzy decydują się zostać w gastronomii. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże restauracja kuchnia Weronika Puszkar
Jedzenie, sala, orkiestra, fotograf... Ile kosztuje wesele w tym roku? Lipiec i sierpień to czas ślubów, a co za tym idzie wesel. Sprawdzamy, z jakimi wydatkami należy się liczyć przy organizacji tej najważniejszej w życiu imprezy. Dla ułatwienia przyjęliśmy, że jest ona zorganizowana dla 100 osób. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA finanse usługi
Ekspert PIE: w najbliższych miesiącach i latach będziemy mieli wiele wakatów w całej gospodarce. Najwięcej w IT, przemyśle i budownictwie - Według naszych badań, co piąta polska firma deklaruje chęć zatrudnienia nowych pracowników - powiedział Andrzej Kubisiak wicedyrektor Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE) w audycji "Ekspres Gospodarczy" w Programie 1 Polskiego Radia. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA praca zatrudnienie usługi hotel
Problemy i zagrożenia wakacyjnej gastronomii Wakacje to okres wzmożonego ruchu w różnego rodzaju barach i restauracjach. Te jednak często pozostawiają wiele do życzenia - i nie chodzi tu o słynne "rachunki grozy", o których ostatnio jest bardzo głośno. Trójka sprawdziła, co jeszcze może budzić - jeśli nie grozę, to na pewno niepokój. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo wakacje turystyka oszustwo jedzenie Michał Kirmuć Trójka
Uwaga na ceny i jakość obsługi. Gastronomia w miejscowościach turystycznych pod lupą UOKiK Nierzetelna obsługa konsumentów i nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen - to niektóre z nieprawidłowości stwierdzonych przez Inspekcję Handlową podczas kontroli lokali gastronomicznych. Uchybienia wykryto w 56,9 proc. badanych placówek - poinformował w piątek UOKiK. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA UOKiK społeczeństwo turystyka ceny
Gastronomia i hotelarstwo stają na nogi. Są jednak problemy ze znalezieniem chętnych do pracy Zniesienie obostrzeń i nastanie sezonu wakacyjnego zwiększyło zapotrzebowanie na pracowników w gastronomii i turystyce. Popyt przewyższa jednak podaż: część osób, które w wyniku lockdownów odeszły z sektora HoReCa, nie chce do niego wracać, rzadziej też pracy wakacyjnej szukają młodzi. Zobacz więcej na temat: praca GOSPODARKA POLSKA turystyka hotel
Street food. Nocne markety ulicznego jedzenia Street food to moda na jedzenie na zewnątrz. Uliczne punkty gastronomiczne coraz częściej stają w centrum kulinarnych wydarzeń na całym świecie. Tak zwane markety jedzeniowe to miejsca coraz częściej pojawiające się na mapach wielkich miast i mniejszych miasteczek - na całym świecie. Kilka z nich można znaleźć również w Polsce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Adriana Marczewska
Branża gastronomiczna na kolejnym zakręcie. Braki kadrowe w restauracjach Mimo ponownego otwarcia lokali właściciele restauracji i punktów gastronomicznych zmagają się z ogromnymi brakami kadrowymi. W niektórych przypadkach od tygodni nie potrafią znaleźć chętnych do pracy. Brakuje nie tylko kelnerów, ale też kucharzy i kierowników sali. Czym spowodowana jest sytuacja? Jak wpłynęła na nią pandemia? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Piotr Firan Paweł Turski restauracja praca
"Najedzeni Fest!" - podróż przez kuchnie świata na krakowskim rynku - Na talerzach pojawią się dania kuchni azjatyckiej, bliskowschodniej, hiszpańskiej, indyjskiej, portugalskiej i polskiej. Wegetarianie nie będą zawiedzeni, będą curry, hummus, przysmaki kuchni koreańskiej, wegańskie pierożki i hot dogi, a nawet kluski śląskie - mówiła w Czwórce Kasia Pilitowska, organizatorka Najedzeni Fest!. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Kamil Jasieński