W Nowym Jorku brakuje pracowników. Wkrótce wejdą w życie nowe ograniczenia Jak podają tamtejsze media, w lipcu przybyło ponad 40 tys. miejsc pracy, natomiast podania o zasiłek dla bezrobotnych złożyło ponad 30 tys. nowojorczyków. Właściciele firm apelują do waszyngtońskiej administracji o ograniczenie funduszy dla bezrobotnych. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Ameryka Północna USA praca Ameryka Stany Zjednoczone
Kiedy nastąpi odbudowa rynku HoReCa? Znamy najnowszy raport Rynek gastronomii hotelowej, restauracyjny i cateringu (HoReCa) spadł w ub.r. o blisko 31 proc., ale w tym ma się odbić o 14 proc. i osiągnąć wartość 25,9 mld zł - wynika z raportu PMR. Dodano, że strat wynikających z przedłużającego się wiosennego lockdownu nie da się już odrobić. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA lockdown hotel jedzenie raport pandemia
Kelner poszukiwany. Wszystkiemu winna pandemia Kelnerzy przez całą pandemię nie mieli łatwo, wielu odeszło z zawodu i dzisiaj mówi się o tym, jak bardzo ich brakuje. W audycji sprawdzamy, dlaczego mimo niepewnej sytuacji niektórzy decydują się zostać w gastronomii. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże restauracja kuchnia Weronika Puszkar
Jedzenie, sala, orkiestra, fotograf... Ile kosztuje wesele w tym roku? Lipiec i sierpień to czas ślubów, a co za tym idzie wesel. Sprawdzamy, z jakimi wydatkami należy się liczyć przy organizacji tej najważniejszej w życiu imprezy. Dla ułatwienia przyjęliśmy, że jest ona zorganizowana dla 100 osób. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA finanse usługi
Ekspert PIE: w najbliższych miesiącach i latach będziemy mieli wiele wakatów w całej gospodarce. Najwięcej w IT, przemyśle i budownictwie - Według naszych badań, co piąta polska firma deklaruje chęć zatrudnienia nowych pracowników - powiedział Andrzej Kubisiak wicedyrektor Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE) w audycji "Ekspres Gospodarczy" w Programie 1 Polskiego Radia. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA praca zatrudnienie usługi hotel
Problemy i zagrożenia wakacyjnej gastronomii Wakacje to okres wzmożonego ruchu w różnego rodzaju barach i restauracjach. Te jednak często pozostawiają wiele do życzenia - i nie chodzi tu o słynne "rachunki grozy", o których ostatnio jest bardzo głośno. Trójka sprawdziła, co jeszcze może budzić - jeśli nie grozę, to na pewno niepokój. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo wakacje turystyka oszustwo jedzenie Michał Kirmuć Trójka
Uwaga na ceny i jakość obsługi. Gastronomia w miejscowościach turystycznych pod lupą UOKiK Nierzetelna obsługa konsumentów i nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen - to niektóre z nieprawidłowości stwierdzonych przez Inspekcję Handlową podczas kontroli lokali gastronomicznych. Uchybienia wykryto w 56,9 proc. badanych placówek - poinformował w piątek UOKiK. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA UOKiK społeczeństwo turystyka ceny
Gastronomia i hotelarstwo stają na nogi. Są jednak problemy ze znalezieniem chętnych do pracy Zniesienie obostrzeń i nastanie sezonu wakacyjnego zwiększyło zapotrzebowanie na pracowników w gastronomii i turystyce. Popyt przewyższa jednak podaż: część osób, które w wyniku lockdownów odeszły z sektora HoReCa, nie chce do niego wracać, rzadziej też pracy wakacyjnej szukają młodzi. Zobacz więcej na temat: praca GOSPODARKA POLSKA turystyka hotel
Street food. Nocne markety ulicznego jedzenia Street food to moda na jedzenie na zewnątrz. Uliczne punkty gastronomiczne coraz częściej stają w centrum kulinarnych wydarzeń na całym świecie. Tak zwane markety jedzeniowe to miejsca coraz częściej pojawiające się na mapach wielkich miast i mniejszych miasteczek - na całym świecie. Kilka z nich można znaleźć również w Polsce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Adriana Marczewska
Branża gastronomiczna na kolejnym zakręcie. Braki kadrowe w restauracjach Mimo ponownego otwarcia lokali właściciele restauracji i punktów gastronomicznych zmagają się z ogromnymi brakami kadrowymi. W niektórych przypadkach od tygodni nie potrafią znaleźć chętnych do pracy. Brakuje nie tylko kelnerów, ale też kucharzy i kierowników sali. Czym spowodowana jest sytuacja? Jak wpłynęła na nią pandemia? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Piotr Firan Paweł Turski restauracja praca
"Najedzeni Fest!" - podróż przez kuchnie świata na krakowskim rynku - Na talerzach pojawią się dania kuchni azjatyckiej, bliskowschodniej, hiszpańskiej, indyjskiej, portugalskiej i polskiej. Wegetarianie nie będą zawiedzeni, będą curry, hummus, przysmaki kuchni koreańskiej, wegańskie pierożki i hot dogi, a nawet kluski śląskie - mówiła w Czwórce Kasia Pilitowska, organizatorka Najedzeni Fest!. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Kamil Jasieński
Czy po pandemii jest miejsce na pracę sezonową? Pokojowe, kelnerki, recepcjoniści, menadżerowie i pomoce kuchenne. To tylko niektóre zawody, w których najpilniej poszukuje się pracowników. Zbliżają się wakacje, a wraz z nimi powraca pytanie o rynek pracy sezonowej. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Gójska Karolina Rożej praca wakacje turystyka
Jak się w Polsce piło i jadło w czasie transformacji? W audycji pochylimy się nad książką "Przyjemności i rozrywki" Janusza Łętowskiego (rok wyd. 1993), by porozmawiać o kulturze jedzenia i picia czasów transformacji ustrojowej w Polsce. Zobacz więcej na temat: jedzenie transformacja ustrojowa Dwójka Łukasz Modelski
Wielkie otwarcie restauracji. Jakie zasady będą obowiązywać? Lokale gastronomiczne mogą otworzyć swoje sale dla klientów i podawać posiłki stacjonarnie. Dziś wchodzą w życie nowe zasady dotyczące między innymi kawiarni, restauracji i pubów. To dla wielu lokali, które nie mają możliwości wystawienia ogródków, powrót do pracy po miesiącach podawania posiłków tylko na wynos. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo COVID-19 lockdown Maciej Walecki
Praca w gastronomii. "Jest jej więcej niż było rok temu" Otwarte w weekend kawiarniane i restauracyjne ogródki nie pracowały na pełnych obrotach, bo - jak podkreślają ich właściciele - brakuje rąk do pracy. Nic więc dziwnego, że platformy pomagające w szukaniu pracowników pękają w szwach od ofert w branży gastronomicznej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA praca Piotr Firan
Przez pandemię z branży gastronomicznej odeszło 200 tys. pracowników. Otwarciu lokali towarzyszy brak personelu Wiele lokali gastronomicznych nie ma ogródków restauracyjnych, musi więc czekać na otwarcie branży pod koniec maja - ocenił Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Dodał, że przez pandemię odeszło z branży 200 tys. pracowników. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA pracownik firma pandemia
Odmrażanie gospodarki. Bartoszewicz: na powrót do normalnej aktywności czeka sektor konferencyjny - On-line nie jesteśmy w stanie poznać się dobrze, wymienić się wizytówkami i porozmawiać o szczegółach - mówił w Polskim Radiu 24 dr Artur Bartoszewicz ze Szkoły Głównej Handlowej. Zobacz więcej na temat: POLSKA Polskie Radio 24 GOSPODARKA lockdown hotel pandemia
W sobotę otwarcie hoteli. Jednak nie ze wszystkich udogodnień będzie można skorzystać Według rządowego harmonogramu luzowania obostrzeń epidemicznych od soboty - 8 maja - otwarte będą hotele. Dziś powinno ukazać się rozporządzenie w tej sprawie. Zobacz więcej na temat: koronawirus hotel GOSPODARKA POLSKA społeczeństwo obostrzenia Koronawirus w Polsce COVID-19