Sąd w Hiszpanii znosi ograniczenia dla niezaszczepionych. "Nakaz ogranicza podstawowe prawa obywateli" Wyższy Sąd Andaluzji (TSJA) na południu Hiszpanii zniósł nakaz przedstawiania przez klientów placówek gastronomicznych paszportów covidowych, na podstawie których konsumenci mieli prawo wstępu do restauracji i barów. Certyfikat ten potwierdza pełny proces szczepień przeciwko koronawirusowi. Zobacz więcej na temat: koronawirus COVID-19 pandemia sąd ŚWIAT Europa Hiszpania Andaluzja
W Nowym Jorku brakuje pracowników. Wkrótce wejdą w życie nowe ograniczenia Jak podają tamtejsze media, w lipcu przybyło ponad 40 tys. miejsc pracy, natomiast podania o zasiłek dla bezrobotnych złożyło ponad 30 tys. nowojorczyków. Właściciele firm apelują do waszyngtońskiej administracji o ograniczenie funduszy dla bezrobotnych. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Ameryka Północna USA praca Ameryka Stany Zjednoczone
Kiedy nastąpi odbudowa rynku HoReCa? Znamy najnowszy raport Rynek gastronomii hotelowej, restauracyjny i cateringu (HoReCa) spadł w ub.r. o blisko 31 proc., ale w tym ma się odbić o 14 proc. i osiągnąć wartość 25,9 mld zł - wynika z raportu PMR. Dodano, że strat wynikających z przedłużającego się wiosennego lockdownu nie da się już odrobić. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA lockdown hotel jedzenie raport pandemia
Kelner poszukiwany. Wszystkiemu winna pandemia Kelnerzy przez całą pandemię nie mieli łatwo, wielu odeszło z zawodu i dzisiaj mówi się o tym, jak bardzo ich brakuje. W audycji sprawdzamy, dlaczego mimo niepewnej sytuacji niektórzy decydują się zostać w gastronomii. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże restauracja kuchnia Weronika Puszkar
Jedzenie, sala, orkiestra, fotograf... Ile kosztuje wesele w tym roku? Lipiec i sierpień to czas ślubów, a co za tym idzie wesel. Sprawdzamy, z jakimi wydatkami należy się liczyć przy organizacji tej najważniejszej w życiu imprezy. Dla ułatwienia przyjęliśmy, że jest ona zorganizowana dla 100 osób. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA finanse usługi
Ekspert PIE: w najbliższych miesiącach i latach będziemy mieli wiele wakatów w całej gospodarce. Najwięcej w IT, przemyśle i budownictwie - Według naszych badań, co piąta polska firma deklaruje chęć zatrudnienia nowych pracowników - powiedział Andrzej Kubisiak wicedyrektor Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE) w audycji "Ekspres Gospodarczy" w Programie 1 Polskiego Radia. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA praca zatrudnienie usługi hotel
Problemy i zagrożenia wakacyjnej gastronomii Wakacje to okres wzmożonego ruchu w różnego rodzaju barach i restauracjach. Te jednak często pozostawiają wiele do życzenia - i nie chodzi tu o słynne "rachunki grozy", o których ostatnio jest bardzo głośno. Trójka sprawdziła, co jeszcze może budzić - jeśli nie grozę, to na pewno niepokój. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo wakacje turystyka oszustwo jedzenie Michał Kirmuć Trójka
Uwaga na ceny i jakość obsługi. Gastronomia w miejscowościach turystycznych pod lupą UOKiK Nierzetelna obsługa konsumentów i nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen - to niektóre z nieprawidłowości stwierdzonych przez Inspekcję Handlową podczas kontroli lokali gastronomicznych. Uchybienia wykryto w 56,9 proc. badanych placówek - poinformował w piątek UOKiK. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA UOKiK społeczeństwo turystyka ceny
Gastronomia i hotelarstwo stają na nogi. Są jednak problemy ze znalezieniem chętnych do pracy Zniesienie obostrzeń i nastanie sezonu wakacyjnego zwiększyło zapotrzebowanie na pracowników w gastronomii i turystyce. Popyt przewyższa jednak podaż: część osób, które w wyniku lockdownów odeszły z sektora HoReCa, nie chce do niego wracać, rzadziej też pracy wakacyjnej szukają młodzi. Zobacz więcej na temat: praca GOSPODARKA POLSKA turystyka hotel
Street food. Nocne markety ulicznego jedzenia Street food to moda na jedzenie na zewnątrz. Uliczne punkty gastronomiczne coraz częściej stają w centrum kulinarnych wydarzeń na całym świecie. Tak zwane markety jedzeniowe to miejsca coraz częściej pojawiające się na mapach wielkich miast i mniejszych miasteczek - na całym świecie. Kilka z nich można znaleźć również w Polsce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Adriana Marczewska
Branża gastronomiczna na kolejnym zakręcie. Braki kadrowe w restauracjach Mimo ponownego otwarcia lokali właściciele restauracji i punktów gastronomicznych zmagają się z ogromnymi brakami kadrowymi. W niektórych przypadkach od tygodni nie potrafią znaleźć chętnych do pracy. Brakuje nie tylko kelnerów, ale też kucharzy i kierowników sali. Czym spowodowana jest sytuacja? Jak wpłynęła na nią pandemia? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Piotr Firan Paweł Turski restauracja praca
"Najedzeni Fest!" - podróż przez kuchnie świata na krakowskim rynku - Na talerzach pojawią się dania kuchni azjatyckiej, bliskowschodniej, hiszpańskiej, indyjskiej, portugalskiej i polskiej. Wegetarianie nie będą zawiedzeni, będą curry, hummus, przysmaki kuchni koreańskiej, wegańskie pierożki i hot dogi, a nawet kluski śląskie - mówiła w Czwórce Kasia Pilitowska, organizatorka Najedzeni Fest!. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Kamil Jasieński
Czy po pandemii jest miejsce na pracę sezonową? Pokojowe, kelnerki, recepcjoniści, menadżerowie i pomoce kuchenne. To tylko niektóre zawody, w których najpilniej poszukuje się pracowników. Zbliżają się wakacje, a wraz z nimi powraca pytanie o rynek pracy sezonowej. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Gójska Karolina Rożej praca wakacje turystyka
Jak się w Polsce piło i jadło w czasie transformacji? W audycji pochylimy się nad książką "Przyjemności i rozrywki" Janusza Łętowskiego (rok wyd. 1993), by porozmawiać o kulturze jedzenia i picia czasów transformacji ustrojowej w Polsce. Zobacz więcej na temat: jedzenie transformacja ustrojowa Dwójka Łukasz Modelski
Wielkie otwarcie restauracji. Jakie zasady będą obowiązywać? Lokale gastronomiczne mogą otworzyć swoje sale dla klientów i podawać posiłki stacjonarnie. Dziś wchodzą w życie nowe zasady dotyczące między innymi kawiarni, restauracji i pubów. To dla wielu lokali, które nie mają możliwości wystawienia ogródków, powrót do pracy po miesiącach podawania posiłków tylko na wynos. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo COVID-19 lockdown Maciej Walecki
Praca w gastronomii. "Jest jej więcej niż było rok temu" Otwarte w weekend kawiarniane i restauracyjne ogródki nie pracowały na pełnych obrotach, bo - jak podkreślają ich właściciele - brakuje rąk do pracy. Nic więc dziwnego, że platformy pomagające w szukaniu pracowników pękają w szwach od ofert w branży gastronomicznej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA praca Piotr Firan
Przez pandemię z branży gastronomicznej odeszło 200 tys. pracowników. Otwarciu lokali towarzyszy brak personelu Wiele lokali gastronomicznych nie ma ogródków restauracyjnych, musi więc czekać na otwarcie branży pod koniec maja - ocenił Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Dodał, że przez pandemię odeszło z branży 200 tys. pracowników. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA pracownik firma pandemia
Odmrażanie gospodarki. Bartoszewicz: na powrót do normalnej aktywności czeka sektor konferencyjny - On-line nie jesteśmy w stanie poznać się dobrze, wymienić się wizytówkami i porozmawiać o szczegółach - mówił w Polskim Radiu 24 dr Artur Bartoszewicz ze Szkoły Głównej Handlowej. Zobacz więcej na temat: POLSKA Polskie Radio 24 GOSPODARKA lockdown hotel pandemia