"Smak głodu". Gdy kuchnia staje się sensem życia Duńsko-szwedzki dramat psychologiczny w reżyserii Christoffera Boe to historia małżeństwa, które postanawia poświęcić wszystko, by zdobyć najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie, czyli gwiazdkę Michelin. - W tym filmie jedzenie jest sztuką - opowiadała Agata Pasek z Hagi Film, dystrybutora "Smaku głodu". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria FILM Beata Kwiatkowska
Od kucharza do celebryty. Kiedy hobby staje się grą o wszystko? W audycji porozmawiamy o filmie "Smak głodu". Reżyser obrazu - Christoffer Boe - przygląda się małżeństwu, które dążeniu do osiągnięcia celu traci z oczu to, co już ma. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino kuchnia
Schotch eggs brytyjska przekąska - jak ją przygotować Scotch eggs to przysmak, który można zabrać na piknik. Sprawdzamy co się kryje pod chrupiącą panierką i jak go przyrządzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Szkocja Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Zupa z dyni Dzisiaj przepis na pyszną zupę z dyni. Jesień to znakomita okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a gdy dodamy do niej cytrynę i imbir nabierze ciekawego smaku. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
A gdy przyjdą niespodziewani goście.. Jak przygotować proste i szybkie danie, gdy przyjdą do nas niespodziewani goście? Na pewno w naszych zapasach znajdzie się coś, z czego można przyrządzić błyskawiczne, smaczne danie lub przekąskę. Posłuchajcie naszych propozycji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Nirvana. 30-lecie albumu "Nevermind" - tajemnice klipów 30 lat temu "Nevermind", druga płyta Nirvany, pojawiła się na rynku fonograficznym. Towarzyszą jej cztery klipy, trzy z nich nakręcił Kevin Kerslake. Zobacz więcej na temat: Czwórka Nirvana kulinaria MUZYKA Oliwia Krettek Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski
"Zapraszamy do stołu". Zupa literkowa 20. września obchodzimy Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka, zatem dzisiaj ulubione danie wielu przedszkolaków zupa.. literkowa! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Croque monsieur - francuskie "niebo w gębie" Croque monsieur i croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
"Chrupiąca" para spod wieży Eiffla Croque monsieur i Croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym w roli kapelusza? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska
"Zapraszamy do stołu". Placki z dyni Zbliża się jesień, więc może czas na.. placki z dyni? Będą znakomite na drugie śniadanie lub podwieczorek! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Ziemniak królem jest i basta Zagniecione, smażone, ulepione, a także na słodko. Kasia i Zosia Pilitowskie są wielkimi miłośniczkami ziemniaków - mogą z nich ułożyć nawet tygodniowy jadłospis. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Mateusz Kulik
Dzikie rośliny w jesiennym menu: grzyby, żołędzie i pokrzywa Marmolada z dzikiej forsycji, pokrzywowe kluseczki albo chleb na liściach łopianu - to wszystko możemy sami przygotować w domu, o czym w książce "Smak dzikich roślin" przekonuje Patrycja Machałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria zdrowie dieta rośliny Kamil Jasieński
"Zapraszamy do stołu". Brownie na mące żytniej Brownie jest bardzo popularne amerykańskie ciasto czekoladowe, gęste, intensywne, zwykle z dodatkiem orzechów. Świetnie smakuje na ciepło, z rozpływającą się czekoladą. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Przyjemność chrupania. Jaka jest historia sajgonek? Dla jednych naleśniki wiosenne, dla innych spring-rolls, dla nas, Polaków, po prostu "sajgonki". To jedno z najbardziej popularnych dań azjatyckich, które zna cały świat. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Ciasteczka z wróżbą. "Wielki sukces stoi przed Tobą" Według jednej z legend ciasteczko z wróżbą powstało w XIII wieku, kiedy to Mongołowie najeżdżali Chiny, a plany powstania przeciw nim przemycano właśnie w małych ciastkach. Dziś zamiast tajnych komunikatów, w ciasteczkach znajdują się chińskie przysłowia, a "fortune cakes" to jedna z ulubionych przekąsek Amerykanów. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia chińska Mateusz Kulik
Słowacja. "Spróbuj bryndzy i nie obudź nietoperza" Kraj jest mały, ale wakacje nie wystarczą, żeby docenić wszystkie jego uroki. - W gorących źródłach można zażywać kąpieli, w lokalnych knajpkach zajadać się haluszkami, a w jaskiniach dać nietoperzom święty spokój - opowiada dziennikarka Martyna Matwiejuk. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kuchnia STYL ŻYCIA Martyna Matwiejuk Słowacja
Słowackie smaki - co zjeść i co zobaczyć? W najbliższym wydaniu audycji przeniesiemy się na Słowację. Sprawdzimy co warto obejrzeć w kraju naszych sąsiadów, a o przysmakach kuchni słowackiej opowie Jan Bosnovic. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kuchnia
"Zapraszamy do stołu". Estonia Kuchnia estońska, z uwagi na położenie kraju w północno-wschodnim rejonie Europy, charakteryzuje się pewną skromnością, można jednak znaleźć w niej kilka smakowitych regionalnych specjałów. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Estonia