Kulinarne bestsellery Najlepsze książki kucharskie ostatniego półrocza - to był temat tej audycji. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski Dwójka
Banana bread. Chleb z TikToka Jeden z najbardziej popularnych słodkich wypieków w Stanach Zjednoczonych - choć w nazwie ma słowo "bread" - nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Jest wilgotny, słodki i bije rekordy na TikToku. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA Szymon Jaworski
Klopsiki kontra "latający Jakub", czyli jak gotuje się w Szwecji Od kuchni Wikningów, po szwedzki stół, od prostych dań znanych w Polsce do wykwintnych posiłków godnych kolacji noblowskiej. - To, co dziś znajduje się na szwedzkich stołach wynika z wielu setek lat wydarzeń, tradycji i nauki - mówiła Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawca. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania Nasze zdrowie w dużym stopniu zależy także od tego co, i jak jemy. Warto wiedzieć jak się zdrowo odżywiać, ale co to właściwie znaczy? Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Onigiri. Jak zrobić japońską kanapkę z... ryżu? Można je zjeść na śniadanie, zabrać jako lunch do pracy lub do szkoły. Onigiri to rodzaj kanapki, która opiera się na połączeniu trzech składników: arkusza nori, ryżu i dowolnego ulubionego dodatku. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria
Czy nasi przodkowie jedli lepiej niż my? "Monumenta Poloniae Culinaria" to cykl wydawniczy przygotowany przez Muzeum Jana III Sobieskiego w warszawskim Wilanowie. Prezentuje wykwintną kuchnię naszych przodków. Jak się okazuje, była ona bogata w wymyślne potrawy z dziczyzny, drobiu i ryb przyprawionych korzeniami i orientalnymi przyprawami. Zobacz więcej na temat: Łukasz Sobolewski Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria Przemysław Cięgotura
Pierogi z kimchi - nowe życie koreańskich dań w polskiej kuchni - Tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników - mówi Wiola Błazucka, nawiązując do swojej książki "Pierogi z kimchi". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Kuchnia Hogwartu Jakie dania jadają młodzi czarodzieje i magowie? Czy potrafią wyczarować fantastyczne potrawy i nieziemskie smaki? Warto spróbować, tak naprawdę nie jest potrzebna czarodziejska różdżka, wystarczy garść wiedzy i szczypta dobrego smaku! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Jak Mac and Cheese "wylał się" na ulice Stanów Mac and Cheese (Macaroni and Cheese) to popularna i bardzo kaloryczne potrawa z krajów anglosaskich. Często serwowana jest w USA, ale i we własnej kuchni możemy ją zrobić. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria makaron ser Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni Na czym polega praca szefa kuchni, w jaki sposób nim można zostać, i jak wiele potraw trzeba przyrządzić i spróbować, by się nim stać? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Souvlaki. Smak greckich wakacji w twoim domu Kawałki mięsa nadziane na szpadkę i opieczone na ogniu to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. - Souvlaki są odpowiednikiem naszego szaszłyka, choć najprościej byłoby powiedzieć, że jest to "mięso na patyku". Samo mięso, bez dodatków - opowiada szef kuchni Michał Fabiszewski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Grecja jedzenie Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Koktaile z owoców i warzyw Owoce i warzywa są bardzo ważne dla naszego zdrowia i powinny być podstawą naszej diety. Jest w nich mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki którym możemy nie tylko dobrze się czuć, ale żyć dłużej i zdrowiej. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
"Francuzeczka" z Portugali. Jak smakuje francesinha? Kilka warstw mięsa zamkniętych w bułce, do tego m.in. jajko, sos przypominający gravy oraz frytki - to najpopularniejszy portugalski fast food. - Francesinha to rodzaj kanapki, ale żeby ją zjeść, ludzie chodzą do restauracji - opowiada blogerka kulinarna Agnieszka Eriksson. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Portugalia Porto STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Smak głodu". Gdy kuchnia staje się sensem życia Duńsko-szwedzki dramat psychologiczny w reżyserii Christoffera Boe to historia małżeństwa, które postanawia poświęcić wszystko, by zdobyć najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie, czyli gwiazdkę Michelin. - W tym filmie jedzenie jest sztuką - opowiadała Agata Pasek z Hagi Film, dystrybutora "Smaku głodu". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria FILM Beata Kwiatkowska
Od kucharza do celebryty. Kiedy hobby staje się grą o wszystko? W audycji porozmawiamy o filmie "Smak głodu". Reżyser obrazu - Christoffer Boe - przygląda się małżeństwu, które dążeniu do osiągnięcia celu traci z oczu to, co już ma. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino kuchnia
Schotch eggs brytyjska przekąska - jak ją przygotować Scotch eggs to przysmak, który można zabrać na piknik. Sprawdzamy co się kryje pod chrupiącą panierką i jak go przyrządzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Szkocja Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Zupa z dyni Dzisiaj przepis na pyszną zupę z dyni. Jesień to znakomita okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a gdy dodamy do niej cytrynę i imbir nabierze ciekawego smaku. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
A gdy przyjdą niespodziewani goście.. Jak przygotować proste i szybkie danie, gdy przyjdą do nas niespodziewani goście? Na pewno w naszych zapasach znajdzie się coś, z czego można przyrządzić błyskawiczne, smaczne danie lub przekąskę. Posłuchajcie naszych propozycji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja