"Bałagan" do jedzenia. Jak smakuje kanadyjski poutine? Syrop klonowy to nie jedyny kulinarny wynalazek Kanadyjczyków. Na liście jest jeszcze danie poutine. - To frytki oblane sosem pieczeniowym i posypane grudkami sera, który na moje oko, przypomina oscypek - opowiada Monika Grzelak autorka bloga Oh Kanada. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Kanada Mateusz Kulik
Gaja Kuroń gotuje w "Kuchni z jajem"! Chyba każdy z nas stanął kiedyś przed podobnym dylematem: stajemy przed otwartą lodówką i… nie mamy pojęcia, co przygotować z produktów, które ją wypełniają. Koniec z tym! Z pomocą wszystkim, którzy nie wiedzą, co ugotować spieszy Gaja Kuroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA bób kuchnia Gaja Kuroń
Kulinarne podróże. Dania Kolejna odsłona naszych kulinarnych podroży. W te wakacje kontynuujemy podróż po Europie. Zapraszamy do duńskiego stołu. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Dania
Ciasteczka z krówkami Kruche ciasteczka z ciągnącą krówką w środku - czy to może być dobre? Oczywiście, to jest pyszne. Do dzieła! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA kuchnia francuska Mateusz Kulik
Fartuch kuchenny jako dzieło sztuki Birgit Jürgenssen to austriacka artystka, która poprzez swoje artefakty chce zwrócić uwagę na fakt, że praca kobiet w domu jest ciężka i niedoceniana. Zobacz więcej na temat: Czwórka sztuki wizualne
Naleśniki czy crêpes - co lepiej smakuje? Wygladają niewinnie, smakują obłędnie, ale żeby się udały potrzeba wprawnej ręki, dobrego oka i odpowiedniej patelni. Czym naleśniki różnią się od crêpes i pancakes? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Makaron z truskawkami To bardzo proste w przygotowaniu i pyszne danie. Potrzebne są.. truskawki, makaron, śmietana i trochę cukru. Po piętnastu minutach danie jest gotowe! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Ciasteczka z czekoladą Dzień Dziecka to znakomita okazja na małe i słodkie co nieco. Mogą to być ciasteczka z czekoladą w środku. Są pyszne, i tak łatwe do zrobienia, że świętować możemy dużo częściej! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Philly cheesesteak. Sentymentalna kanapka z Pensylwanii Filadelfia smakuje sandwichem hoagie, sosem serowym, stromboli, miękkimi preclami oraz cheesesteakiem. - Philly cheesesteak to klasyk fast foodu z Pensylwanii. Kanapka, która rozpływa się w ustach - mówi Alan Bochinski z Philly's Finest. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria hobby Mateusz Kulik
Wiosenna sałatka Można już kupić świeże szparagi i przyrządzić z nich pyszną i zdrową wiosenną sałatkę z kaszą jaglaną.. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Burrito Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się z pszennej tortilli, która jest zawinięta wokół farszu, a ten można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj przyrządzimy pyszne burrito z ryżem po meksykańsku i chili con carne. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Meksyk kuchnia meksykańska
Chleb powszedni, a niezwykły. Opowiada o nim Chlebodawca Samodzielne pieczenie stało się rytuałem powtarzanym przez wiele rodzin. O sztuce pieczenia chleba opowiada m.in. Arek Andrzejewski, znany jako Chlebodawca. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Nietypowe smaki i śpiew słowików - tak warto zacząć piątek Sprawdzimy, jak w ciekawy i nietypowy sposób przyrządzić kalafiora. Dowiemy się też, jak wygląda życie słowików. Co słychać u ptaków, które zachwycają głosem? Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki kulinaria
Leniwe na słodko Proste i bardzo smaczne danie tradycyjnej kuchni polskiej. Twaróg, jajko, mąka ziemniaczana, kilka dodatków oraz oczywiście pyszne owoce... Do dzieła! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Mąka kukurydziana, woda i sól. Śniadanie po wenezuelsku W tamtejszej kuchni mieszają się smaki hiszpańskie, francuskie i włoskie, a także tradycje indiańskie i afrykańskie. A podstawą wszystkich posiłków jest arepa. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA hobby
Jak smakuje Wenezuela? Jak kuchnia całego świata W tamtejszej kuchni mieszają się smaki hiszpańskie, francuskie i włoskie, a także tradycje indiańskie i afrykańskie. A podstawą wszystkich posiłków jest arepa. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Pora na szparagi! – Niezależnie od wszystkiego, co dzieje się wokół nas, pewne rzeczy pozostają niezmienne: maj to czas, gdy szparagi pojawiają się na moim stole tak często, jak to tylko możliwe – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne szparagi