"Przyjaciele" od kuchni. Jak smakuje kultowy serial? - Jedzenie w "Przyjaciołach" odgrywa podwójną rolę. Po pierwsze przyczynia się do stworzenia sytuacji komicznej, po drugie ma nam coś oowiedzieć o samych bohaterach - mówi dziennikarka serialowa i filmowa Kalina Mróz. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska serial kulinaria hobby
Cookie dough, czyli ciasto na ciastka Zjedzenie cookie dough - wbrew ostrzeżeniom mam i babć - nie powoduje gorączki czy bólu brzucha. Jak samemu przygotować surową masę ciasteczkową? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria słodycze STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Różne oblicza zapiekanki Zapiekanki - klasyczne to te na długiej bagietce, z pieczarkami i ketchupem. Były pierwszym produktem polskiego street foodu, za którym w latach 70. ludzie ustawiali się w kolejce. Najczęściej sprzedawano je w budkach w nadmorskich miejscowościach. Dzisiaj ponownie je uwielbiamy, chociaż proces ich przygotowywania uległ zmianie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA Piotr Firan Weronika Puszkar
"Toad in the hole" - brytyjski sposób na kiełbasę Pod tą dziwną nazwą kryją się kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym. To szybka i tania przekąska, którą można podawać nawet na obiad lub kolację. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Majówka na talerzu Majówka w gronie najbliższych to świetna okazja do wspólnego przyrządzenia posiłku, choć obecnie możemy sobie na nią pozwolić tylko w ograniczonym gronie. Tradycyjny polski długi weekend upływa na grillowaniu, jednak i ono może przybrać zdrowszą formę. Jak jeść zdrowo w weekend majowy? Odpowiadamy wspólnie w dzisiejszym programie. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Owady - alternatywne źródło białka? - Potrzebujemy dużo białka, a hodowla owadów jest ekologiczna. Owady zajmują mało przestrzeni życiowej, a w porównaniu z hodowlą krów czy trzody chlewnej nie potrzebują zbyt dużo paszy i wody - mówi Krzysztof Smarzyński, prezes Koła Naukowego Technologów Żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka owady jedzenie kuchnia dieta kulinaria Patryk Kuniszewicz
Dlaczego musimy pić wodę? Woda niezwykle ważnym elementem diety. Warto także pamiętać, że trafia ona do naszego organizmu nie tylko wtedy gdy coś pijemy.. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Smash burger. Nowy wymiar ulicznego jedzenia Smash burger to ostatnio jedno z ulubionych streetfoodowych dań w USA. - W odróżnieniu od klasycznego hamburgera, mięso w smashu jest cienkie, chrupiące i bardzo soczyste - mówi Magdalena Malutko z agencji Od kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Surowa ryba w karaibskim stylu – Ceviche pochodzi z Ameryki Południowej. To surowe ryby marynowane w soku z cytryny lub limonki, z cebulą i kolendrą, to podstawa – wyjaśnia Martin Gimenez Castro, szef kuchni w warszawskiej restauracji specjalizującej się w tym daniu. Długość marynowania czy kolejne dodatki różną się w zależności od kraju. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Trójka Ameryka Południowa dieta ryba ryby
Zupa jarzynowa To danie, które można zrobić na tysiące sposobów, można do niej niemal każde warzywo. Dzisiaj zrobimy zupę jarzynową z ziemniakami, marchewką, kalafiorem i fasolką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Huevos rancheros - śniadanie z meksykańskiego rancho - Huevos rancheros to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Praca na rancho jest ciężka, więc taki pełny posiłek jest niezbędny - opowiadała Isabela Balderas z Dos Tacos. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Śniadanie rodem z meksykańskiego rancho Huevos rancheros to danie, którego powinien spróbować każdy fan kuchni meksykańskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria kuchnia meksykańska
Budyń czekoladowy Ponieważ 12 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Czekolady, więc spróbujmy z tej słodkiej okazji zrobić pyszny domowy budyń czekoladowy! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
La bistecca alla fiorentina. Prawdziwa sztuka mięsa Zazwyczaj kuchnia włoska kojarzy się z makaronami, pizzą, rybami i owocami morza. Tymczasem wśród tradycyjnych potraw serwowanych w Italii jest także solidny befsztyk. - La bistecca alla fiorentina to jeden z najtrudniejszych steków do przygotowania, bo robi się go z dwóch rodzajów mięsa - wyjaśnia szef kuchni Chris Jabłoński Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Co jada się na Wielkanoc w różnych rejonach Polski? Jak Polska długa i szeroka każdy region ma jakąś własną tradycję kulinarną na Wielkanoc. Wszyscy znamy żurki, mazurki, babki i białą kiełbasę. Ale czy ktoś wie, co to są dzionie rakowskie czy krzonówka i strząska? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Wielkanoc
Rozsiewać dobro. Historia niezwykłej zupy Warto nieść pomoc nie tylko od święta. W "Zagadkowej niedzieli" historia o tym, że można realizować swoją pasję i pomagać tym, którzy tego potrzebują. Katarzyna Stoparczyk zaprosiła nas na spotkanie z Katią Roman-Trzaską, założycielką szkoły gotowania dla dzieci. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA zupy Kasia Stoparczyk
Śniadanie na szóstkę! Po co jemy śniadanie? Dlaczego jest ono tak ważne? Jak utrwalić prawidłowe nawyki żywieniowe oraz rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Kuchnia Karaibów. "Tu mieści się cały świat" - Na Jamajce spotkały się kultury całego świata i bezpośrednio wypłynęły na tradycje kulinarne tego rejonu. Tutaj grill oznacza respect - opowiada Tomek Królikowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie STYL ŻYCIA karaiby Mateusz Kulik