Jedzeniem przełamać bariery kulturowe Rokrocznie do Polski przybywa kilka tysięcy uchodźców. Nie jest im łatwo szybko się zaadaptować. Za sprawą takich inicjatyw jak Kisz Misz proces ten przebiega jednak znacznie łatwiej. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka kuchnia chińska migracja
Foodtrucki - nowa miłość Polaków - Kiedyś to były objazdowe budy z jedzeniem, dziś foodtrucki są nieodłącznym elementem miejskiej kultury - opowiada Anna Maria Żurek, koordynatorka akcji Żarcie Na Kółkach. - Właściciele tych mobilnych kuchni dbają, by jedzenie było zdrowe i smaczne. A ich oferta jest poważną konkurencją dla tradycyjnych restauracji. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia tajska kulinaria moda
Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem Okazuje się, że młode liście kalarepy, te ze środka, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Smaki zdrowia" przekonywał o tym kucharz i restaurator Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kulinaria przepisy kulinarne
Kult szczupłego ciała? Nic z tego, wciąż tyjemy! Już ponad dwa miliardy osób na świecie ma nadwagę lub problemy z otyłością alarmują lekarze. To problem, który narasta w niepokojącym tempie, niezależnie od szerokości geograficznej ani zamożności danego państwa. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria
Dieta bezmięsna - odstawienie kotleta to nie wszystko Jedni stosują tę dietę ze względów etycznych, inni ze względów zdrowotnych. Wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny. W "Czterech porach roku" o kuchni bezmięsnej rozmawiamy z ludźmi, którzy ją stosują. Zobacz więcej na temat: owoce warzywa zdrowie żywność
Drugie śniadanie na miarę naszych potrzeb Śniadanie to podstawa udanego dnia. Jak przyrządzić je na miarę naszych potrzeb? Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Dżbik kulinaria przepisy kulinarne
Wizytę w Izraelu rozpocznij od hummusu Ostatnio robi furorę, nie tylko wśród wegetarian i wegan. Hummus podobno pochodzi z Libanu, ale jest także popularną potrawą w kuchniach: arabskiej, kaukaskiej i żydowskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria podróże Podróże z Czwórką przepisy kulinarne
Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food" - Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia gotowanie kuchnia polska kulinaria żywność
Owsianka doda ci skrzydeł Poprawia pamięć, polepsza koncentrację, przyspiesza przyswajanie wiedzy, daje energię na cały dzień i pysznie smakuje. U nas owsianka w dwóch wersjach: słodkiej i słonej. Zobacz więcej na temat: Czwórka diety Justyna Dżbik kulinaria zdrowie
W weganizmie jest siła! Jeden z najsilniejszych ludzi świata, strongman, weganin przyjechał do Polski, by propagować idee wegetarianizmu i weganizmu. Zobacz więcej na temat: SPORT zdrowie
Wegetarianizm to nasza natura? "Przecież sierści nie przegryzę” - Człowiek nie jest w stanie ogryźć surowej kości, bo mu nie smakuje. A teoretycznie, gdybyśmy faktycznie byli mięsożerni, powinno to być naszym przysmakiem - uważa lekarz Andrzej Budziszewski. Zobacz więcej na temat: śniadanie jogurt diety gotowanie zdrowie