Jedyne takie miejsce - Mława Czy można odmalować historię miasta na płótnie? Tak, bo miejscowy artysta Zdzisław Kruszyński zrobił Drzwi do Mławy jako wstęp do poznania miasta właśnie w takiej formie. A kim są znani ludzie pochodzący z Mławy? Zobacz więcej na temat: Mława Kombii Sława Bieńczycka Marta Januszewska podróże podróże po Polsce
Święta w kuchni Anny Klajmon Gościem audycji będzie uczestniczka Top Chefa - Anna Klajmon. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Trufle karmelowo-koniakowe inspirowane… Coco Chanel Co łączy ze sobą Marię Antoninę, Björk, Marylin Monroe i Coco Chanel? Otóż, znalazły się one w książce "Nienasycone" autorstwa Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Pérès. I, wbrew pozorom, jest to książka kulinarna. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka słodycze Coco Chanel
"Nienasycone". Kulinarne portrety niezwykłych kobiet Gośćmi "Drogi przez mąkę" były Klaudia Iga Péres i Marianne Pfeffer Gjengedal - autorki książki "Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów". Zobacz więcej na temat: gotowanie Maria Antonina Coco Chanel Sophia Loren Łukasz Modelski
Pho - wietnamski klasyk, w którym zakochał się świat Zupa Pho przebojem wdarła się na rynek gastronomiczny w Polsce. Jest równie popularna jak japoński ramen czy miso i świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria STYL ŻYCIA Wietnam
Dobry zakwas pozytywnie wpłynie na mózg - Zakwas to bardzo poważna sprawa. Najnowsze badania pokazują, że z zakwasem nie ma żartów - mówił w Dwójce fizyk i kucharz Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: jedzenie święta Łukasz Modelski KULTURA
Filmowa kuchnia. Sekret włoskiej pasty Clemenza Czasy, w których bohaterowie trzymają w rękach puste kubki dawno za nami. Na ich stołach lądują prawdziwe dania. Czym zajadają się na srebrnym ekranie? I czy te potrawy da się odtworzyć w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria FILM Patryk Kuniszewicz
Fragmenty metalu w smalcu. GIS wycofuje produkt Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wycofaniu ze sprzedaży smalcu Thalheimer Bauernwurst w różnych wariantach smakowych ze względu na możliwość występowania fragmentów metalu. Zobacz więcej na temat: POLSKA smalec GIS zakupy jedzenie STYL ŻYCIA
Śląska rolada, kluski i żur. Radzimy, jak je przygotować Tradycyjna kuchnia śląska jest pracochłonna i czasochłonna, ale efekt murowany. Do tradycyjnych potraw należą żur, czarne kluski śląskie i rolada. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Śląsk Górny Śląsk kluski śląskie rolada żurek Małgorzata Raducha
Śledź w śmietanie bez… śledzia? Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż! Warto więc, planując wigilijną kolację, przemyśleć, czy niektórym daniom nie przydałoby się lekkie odświeżenie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka Małgorzata Minta
Idealne połączenie cynamonu i miłej przerwy w pracy – Szwecja to dla mnie cynamonowe drożdźówki, które pojawiają się tam w czasie tzw. fiki, czyli przerwy na kawę. To przepiękna tradycja, którą należy przeszczepić na polski grunt – stwierdza dziennikarka kulinarna, Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka Małgorzata Minta
Zero waste czyli nie marnujmy jedzenia.. Jak żyć nie nadwyrężając zasobów Ziemi? Można zacząć od prostych rzeczy, np. od tego, by nie marnować jedzenia. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Zdrowe pieczenie na ognisku Według najnowszej piramidy zdrowego żywienia mięso jest prawie na samej górze. Oznacza to, że nie powinno go być w diecie za dużo. Jakimi produktami można zastąpić mięso przy ognisku? Co najlepiej sprawdzi się w takich polowych warunkach? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Grochówka Co jadali żołnierze polscy w czasach zaborów, II wojny światowej i na misjach pokojowych? Skąd wzięła się wojskowa grochówka? Odpowiedzi na te i inne pytania będzie można znaleźć własnie w naszej kulinarnej audycji. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Jak potraktować gęsinę z szacunkiem? – Nie wyobrażam sobie gęsi bez dymu, kaszy jęczmiennej, buraka, czy bez jabłka – wylicza szef kuchni Michał Pezda. W tej odsłonie audycji podpowiadamy, co zrobić by polska gęś owsiana powróciła na nasze stoły w wielkim stylu. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Mięso, warzywa, przyprawy. Przepis na zdrowe suszonki Podobno wysuszyć można wszystko. Ta wygodna metoda przechowywania żywności jest wyjątkowo zdrowa: pozwala zachować większość minerałów i składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie jedzenie kuchnia polska przetwory STYL ŻYCIA
Dżem z zielonych pomidorów Znakomity do nadziewania rogalików i naleśników. A do jego przygotowania potrzebne będą.. zielone, czyli niedojrzałe pomidory. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria pomidory
Laura Osęka: piekarnik jest odniesieniem do ciepła rodzinnego - To jest sprzęt niedoceniany w tej chwili i nie wszyscy pieką, bo myślą, że pieczenie jest trudne. A ja chciałam pokazać, że jest inaczej - mówiła w Dwójce Laura Osęka, autorka książki "Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski STYL ŻYCIA