Smakowicie i zdrowo, czyli kuchnia warzywna – Nie od dziś można zerknąć na piramidę zdrowego żywienia. Na samym dole jest aktywność fizyczna, a zaraz po niej są właśnie warzywa i owoce – podkreśla autorka audycji Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Zima – czas na zupy… owocowo-serowe? – Zupa jabłkowa z cheddarem, bo to ten ser jest tu głównym składnikiem, jest jednak pięknie zbudowana na owocach – zaskakuje znawca i smakosz serów Gieno Miętkiewocz. Zobacz więcej na temat: Trójka jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Przepis na niedzielny obiad. Jak zrobić ceviche? Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Naked cake, minimalizm i zioła, czyli trendy w cukiernictwie na 2020 rok Trendy w cukiernictwie zmieniają się niemal tak często, jak te panujące w modzie. O tym, jak powinien wyglądać, a przede wszystkim smakować, tort na miarę lat 20. XXI wieku opowiedziały nam "Dziewczyny z wypiekami", czyli Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz. Zobacz więcej na temat: Trójka jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Pomysł na niedzielny obiad? Spróbuj arancini Sycylijczycy mówią, że to zabójca głodu. Arancini wyglądają jak małe pomarańcze, ale to chrupiące kulki wypełnione ryżem i mięsnym sosem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Sycylia kulinaria Mateusz Kulik
Podpłomyki, czyli powrót do prostoty – Podpłomyk to najprostsza rzecz na świecie. Mąka, ciepła woda, trochę soli, a potem wyrabiamy ciasto jak na pierogi i wrzucamy na rozgrzaną płytę – mówi autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet" Marcin Duda. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Głodna Judy - tort nie był dla niej W kinach już możemy oglądać przejmującą opowieść o Judy Garland. To postać, której życie było przepełnione zawodowymi sukcesami i głodem. Zobacz więcej na temat: Judy Garland Beata Kwiatkowska jedzenie diety Hollywood FILM kino
Troska o środowisko zaczyna się w kuchni! – Świat zmierza do tego, by produkt mięsny był lepszej jakości, a tym samym stał się trochę droższy, by ludzie, ze względów budżetowych, spożywali go trochę mniej – mówi Aldona Zawada z CookUp Studio. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Trendy na 2020. Kuchnia roślinna dla nas i planety - Od kilku lat widzimy trend wzrastający, jeśli mowa o kuchni roślinnej - mówi Michał Lachur, szef kuchni Organic Corner. - Towarzyszy jej filozofia zero waste, miejskie ogrodnictwo i trend kupowania "brzydkich" warzyw - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wegetariańska Kamil Jasieński dieta zdrowie ekologia
Rzuciła prawo, by zostać szefem kuchni. "Posłuchałam intuicji" - To była radykalna zmiana, ale to nie była rewolucja tylko proces. To bardzo ważne, żeby nie nastawiać się na to, że z dnia na dzień zbudujemy imperium - mówi w "Czterech porach roku" w Programie 1 Polskiego Radia Celina Statkiewicz - prawniczka, która porzuciła swój wyuczony zawód i została szefem kuchni. Zobacz więcej na temat: Marzena Kawa Daniel Wydrych gotowanie
Goździk – król zimowych przypraw Zimą w kuchni dominują aromatyczne i rozgrzewające przyprawy. Jedną z najważniejszych są bez wątpienia wysuszone pąki Syzygium aromaticum, czyli czapetki pachnącej, lepiej znanej jako goździkowiec korzenny. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka Boże Narodzenie dieta ciasta
Przepis na zimowy obiad: pietruszka, wanilia i chili - W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Czy w piątek po Bożym Narodzeniu można jeść mięso? Rzecznik Episkopatu odpowiada Rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ksiądz Paweł Rytel-Andrianik przypomniał, że dzisiaj w oktawie Narodzenia Pańskiego obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, tak jak w każdy piątek, chyba że została udzielona dyspensa. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie wiara religia jedzenie społeczeństwo POLSKA
Karol Okrasa podpowiada jak przyrządzać ryby Najlepiej kupić rybę wypatroszoną. – Bo im wcześniej jest wypatroszona, tym ta świeżość jest zachowana dłużej. Ryba bardzo szybko się psuje – podpowiada Okrasa. Zobacz więcej na temat: oliwa z oliwek Boże Narodzenie przepisy święta Boże Narodzenie 2019 Boże Narodzenie 2019 w Polskim Radiu
Bo w makowcu chodzi o to, żeby był mak! – To nasz rodzinny przepis na makowiec bez mąki, którego oryginał znajduje się w wyświechtanym, poplamionym zeszycie w kratkę – opowiada nasz gość, psychoterapeutka, Dorota Minta. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka Boże Narodzenie dieta ciasta
Marcin Duda i przepis na śledzie z wędzonymi pomidorami Grudzień jest intensywnym miesiącem zwłaszcza dla osób, które w tym czasie przygotowują się do świąt. By trochę ułatwić te przygotowania zaglądamy do kuchni, gdzie będziemy testować przepis na najsmaczniejszego śledzia. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia polska przepisy kulinarne przepisy świąteczne STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Kuchnia wegańska na świątecznym stole Zgodnie z tradycją, w Wigilię powinno się jadać potrawy bezmięsne i bez tłuszczów zwierzęcych. Jednak przez kolejne dwa dni na większości stołów panują pieczenie, pasztety i żeberka. To nie znaczy jednak, że wegetarianie i weganie muszą wtedy chodzić głodni! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Świąteczna kaczka i śląska kluska z kuchni Anny Klajmon - Kaczka to bardzo popularne danie, które serwuje się na świąteczny obiad. Ja do tego zrobiłam kapustę typowo śląską i odczarowałam trochę kluskę śląską, dodając do niej dynię i twaróg - mówi Anna Klajmon, szefowa kuchni restauracji Las. Zobacz więcej na temat: Mateusz Kulik Czwórka jedzenie obiad kulinaria gotowanie