Tyjemy nie dlatego, że dużo jemy, ale od produktów złej jakości Jeszcze kilkanaście lat temu nie zwracaliśmy uwagi na to, co jemy. Królowała dieta mięsna i hasła "Cukier krzepi", albo "Pij mleko, będziesz wielki". Produkty żywieniowe miały być po prostu tanie i smaczne. Dziś mówimy, że cukier to biała śmierć, a mleko zakwasza organizm. Odżywiamy się coraz bardziej świadomie, a jedzenie staje się nierzadko przedmiotem burzliwych dyskusji. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Polak - konsument. "Wciąż jesteśmy trochę niedojrzali" - Dbałość o produkt to ważna rzecz, ale trzeba dostosować się do rynku i potrzeb naszych klientów - mówi restaurator Marcin Kręglicki i przyznaje, że jedzenie dobrej jakości musi być drogie, a Polacy wciąż bardzo często polują w restauracjach na cenowe okazje. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność
Ewa Wachowicz: smak lata to dla mnie leśna poziomka - Wystarczy dodać tylko trochę cukru i śmietany, żeby zaskoczyć nawet najbardziej wytrawne podniebienia - mówiła w Jedynce Ewa Wachowicz, autorka książek i programów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia chińska kuchnia polska kuchnia włoska Lato z Radiem 2014 owoce przepisy kulinarne
"Lato z Radiem" w kuchniach świata Zapraszamy w podróż, której przystankami będą: Włochy, Chiny i polskie regiony słynące z kulinarnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: gotowanie przepisy kulinarne
Poranne Rozmaitości 21.06.2014 r. W audycji m.in.: Polacy bywalcami restauracji? Jak często chodzimy do restauracji, czy lunche w restauracjach cieszą się dużą popularnością i co może zrobić jeszcze restaurator, żeby przyciągnąć klientów do swojego lokalu. Zobacz więcej na temat: rolnictwo konkurs ekonomia
Prawdziwy smak tylko w regionie. Zachowajmy nasze dziedzictwo kulinarne - Kuchnie regionalne karmią się zasobami lokalnymi, związane są z klimatem i mieszkańcami konkretnego miejsca. Dobrze, że zaczynamy to widzieć i postrzegać jako wartość - mówi w Jedynce dziennikarka i blogerka Monika Kucia. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska przepisy kulinarne tradycja
Kult szczupłego ciała? Nic z tego, wciąż tyjemy! Już ponad dwa miliardy osób na świecie ma nadwagę lub problemy z otyłością alarmują lekarze. To problem, który narasta w niepokojącym tempie, niezależnie od szerokości geograficznej ani zamożności danego państwa. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kuchnia wegetariańska
Grill na balkonie. Ważniejszy rozsądek czy kiełbaska? - Jako takiego zakazu grillowania nie ma, nawet na balkonach. Ale przeczytać trzeba regulamin wspólnoty mieszkaniowej, bo ważne są lokalne przepisy - powiedziała w radiowej Jedynce rzeczniczka warszawskiej straży miejskiej Monika Niżniak. Zobacz więcej na temat: grill Janusz Weiss prawo przepisy kulinarne straż pożarna
Piotr Adamczewski: życie towarzyskie, polityczne i socjalne toczy się przy stole Gotowanie, smakowanie i pisanie o jedzeniu to pasja Piotra Adamczewskiego. - Przy stole, wraz z żoną spędzamy kilka godzin dziennie. Śniadanie zajmuje nam minimum godzinę - mówi autor książki "Jak smakuje pępek Wenus. Świat widziany zza stołu”. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia polska
Zasada "5 sekund" naprawdę działa? Według "zasady 5" albo - w innych teoriach - "7 sekund" jedzenie, które upadło na podłogę, podniesione przed upływem tego czasu, może być zjedzone. Bo, jak mówiliśmy w dzieciństwie, bakterie nie zdążyły na nie jeszcze wskoczyć. Czy tak jest naprawdę? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie żywność
Zasada "5 sekund" naprawdę działa? Czy znacie magiczną "zasadę 5" albo - w innych teoriach - "7 sekund"? Chodzi oczywiście o to, że jedzenie, które upadło na podłogę, podniesione przed upływem tego czasu może być bez problemu zjedzone. Bo, jak mówiliśmy w dzieciństwie, bakterie nie zdążyły na nie jeszcze wskoczyć. Czy tak jest naprawdę? Zobacz więcej na temat: Czwórka
Małgorzata Raducha Naczelna mistrzyni kulinarna w redakcji! Zobacz więcej na temat: Jacek Fedorowicz mieszkanie piecza Rumunia
Owsianka z "Matrixa" Film "Matrix" trafił na ekrany kin w 1999 roku, od tego czasu na swoich zagorzałych fanów i przeciwników. Okazuje się, że film Wachowskich może być też świetną śniadaniową inspiracją. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM śniadanie
Fast food od kuchni Wszyscy wiemy co oznacza fast foodowe jedzenie, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wygląda praca w fast foodzie. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta praca
Jaka woda jest najlepsza? Panowie piją z gazem, panie wolą bez W śmingus-dyngus lanie wody jest jak najbardziej dozwolone. My skupiliśmy się jednak na konkretach i w "Polanku OnLine" wyruszyliśmy w poszukiwaniu... wody idealnej. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta
Czego jeszcze nie wiesz o jajkach? Choć wszystkie kurze jajka wyglądają podobnie, od dawna wiadomo, że jajko jajku nie równe. Warto wybierać te od „szczęśliwych kur”, czyli kur, które zamiast tłoczyć się w klatkach, mają warunki, by biegać po podwórku. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta Wielkanoc zwierzęta
Marnowanie żywności - ogólnoświatowy problem Podczas świąt nasze stoły często uginają się pod ciężarem jedzenia. Okazuje się jednak, że część frykasów, które przygotowuje się w tradycyjnych polskich domach przez kilka dni z takim namaszczeniem… ląduje w koszu na śmieci. Rocznie Polacy wyrzucają bowiem aż 9 mln ton żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta Wielkanoc żywność
Wielkanocne symbole i zwyczaje Święta wielkanocne mają barwną i bogatą tradycję, która sięga wielu wieków wstecz. Największą popularnością cieszą się pisanki, które stanowią najbardziej charakterystyczny symbol Wielkanocy. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc