Krajowe warzywa drożeją, owoce wręcz przeciwnie. Ekspert: nie ma problemów z zaopatrzeniem W ciągu roku warzywa podrożały o 18,2 proc. - wynika z analizy koszyka zakupowego. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku owoców krajowych, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo owoce sprzedaż rynek
Dieta przeciwzapalna, czyli jaka? Na talerzu biegacza Nacisk na produkty spożywcze o działaniu przeciwzapalnym i eliminowanie z diety produktów prozapalnych to najnowsze zalecenie dietetyków sportowych. W Trójkowej audycji "Biegam, bo lubię" Krzysztof Łoniewski gościł jednego z nich – dr Hanna Stolińska-Fiedorow opowiedziała nam o tym, czym jest dieta przeciwzapalna oraz co i dlaczego powinno znaleźć się w diecie osoby aktywnej fizycznie. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo bieganie Krzysztof Łoniewski aktywność fizyczna jedzenie ryby dieta owoce
Czy warto dostosowywać dietę do pory roku? "Addio pomidory", śpiewał Wiesław Michnikowski z Kabaretu Starszych Panów. I choć na straganach jeszcze je znajdziemy, to faktem jest, że nadchodząca późna jesień i zima, uszczuplą ofertę warzyw i owoców. Czy powinno to wpływać na naszą dietę? Zobacz więcej na temat: dieta owoce jesień zima Agnieszka Kunikowska
W jesienny poranek zagraj na dyni i kabaczku W kolejnym odcinku "Sobotologii" przyjrzymy się temu, co można zrobić z warzywami jesiennymi. Tym razem nie będziemy ich jeść, a spróbujemy na nich grać. Zobacz więcej na temat: Czwórka jesień dynia
Warzywa i owoce z supermarketu. O czym warto pamiętać? W jaki sposób przechowywane są owoce i warzywa kupowane przez nas m.in. w supermarketach? Dlaczego niektóre gatunki jabłek się błyszczą i są lepkie w dotyku, a cytryny, pomarańcze czy mandarynki bywają wilgotne? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka handel owoce
Uprawy na dachach. Co dają lokalnej społeczności? – Produkujemy jedzenie, ale farma spełnia także wiele innych funkcji, jak choćby zapewnia zieleń okolicznym mieszkańcom. Dajemy im szansę nauczenia się rzeczy, które każdemu mogą się w życiu przydać. Do tego dochodzą kwestie zdrowotne, ale kluczowa jest integracja lokalnej społeczności wokół projektu – opowiada Francisco Davila Garces z Laboratorium Agroekologii Wolnego Uniwersytetu w Brukseli. Zobacz więcej na temat: Trójka Karol Gnat zdrowie rośliny rolnictwo
Światowy Dzień Wegetarianizmu. Czy wegetarianie są zdrowsi? Dzień Wegetarianizmu. Ta forma żywienia jest coraz popularniejsza i nikogo już raczej nie dziwi, ale wciąż dyskutuje się na temat jej wpływu na nasze zdrowie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Maciej Wójcik Agata Nowotnik
GUS szacuje niższe plony i zbiory ziemniaka. Ceny pozostaną jednak na umiarkowanym poziomie GUS podał najnowsze szacunki dotyczące upraw rolnych - wynika z nich, że w tym roku czekają nas nieco mniejsze zbiory zbóż, ziemniaków oraz warzyw, za to większe rzepaku oraz buraków cukrowych, a także jabłek, gruszek i śliwek. A to oznacza, że ich ceny pozostaną na umiarkowanym poziomie. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo produkcja ziemniaki gus
Jesień w ogrodzie i na balkonie. Jakie prace wykonać o tej porze roku? Wielkimi krokami zbliża się jesień, a to dobra pora roku na sadzenie roślin - zarówno drzew i krzewów, jak i mrozoodpornych roślin cebulkowych. Jakie prace ogrodnicze wykonujemy jesienią? Zobacz więcej na temat: ogród balkon kwiaty społeczeństwo jesień Sława Bieńczycka
Witamina C. Sięgnij po świeże owoce Lato chyli się ku końcowi, ale jeszcze warto wykorzystać ten czas by jeść owoce, szczególnie te pełne witaminy C. Dietetyczka podkreśla, że w świeżych owocach jest jej najwięcej. Zobacz więcej na temat: Czwórka witaminy owoce Agata Nowotnik STYL ŻYCIA
Czy jedzenie ogórków kiszonych zmniejsza lęk społeczny? Jedzenie kiszonych ogórków może zmniejszyć lęk przed otoczeniem i kontaktami z innymi ludźmi - uważają amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Maryland i College of William & Mary, którzy przebadali 700 studentów i ich dietę. Zobacz więcej na temat: ogórki dieta ekologia przyroda Dorota Truszczak zdrowie
Ogród Nemo - podwodne uprawy przyszłością rolnictwa? U wybrzeży Włoch powstał Ogród Nemo, czyli zespół podwodnych szklarni z warzywami. Od starożytnych tarasów ryżowych w Yunnan po nowoczesną pionową hydroponikę, rolnictwo przybiera wiele różnych form. Zobacz więcej na temat: Czwórka podwodny świat rośliny Anna Hardej Weronika Puszkar rolnictwo
"Fale upałów nie są dobre dla upraw". Dr Witold Boguta o cenach warzyw i owoców - W ostatnim czasie mamy falę upałów, które nie są dobre dla upraw. Miejscami mamy do czynienia z suszą, a z kolei miejscami z podtopieniami i nawałnicami - powiedział na antenie Programu 1 Polskiego Radia dr Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Zobacz więcej na temat: POLSKA GOSPODARKA rolnictwo owoce ceny żywności ceny handel detaliczny handel Henryk Szrubarz
Kolor pomidora wpływa na jego smak Japońscy naukowcy opracowali metodę szybkiego pomiaru ilości barwników. Dzięki temu udało się im dokładnie ustalić, jak wpływają one na smak i aromat aż 157 różnych odmian pomidora. Zobacz więcej na temat: pomidory
Jedz ich tyle, ile możesz. I nie stresuj się! Podobno dobrą komedię, dawno niewidzianego znajomego i marchewkę łączy to, że każde z nich może poprawić humor, zredukować nasz stres. Z tego zestawu dietetycy szczególnie polecają warzywa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Maciej Wójcik NAUKA zdrowie dieta Agata Nowotnik
Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Trójka dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia owoce
Ekocentryczka w kuchni gotuje sezonowo - Ogranicz rzeczy, których nie potrzebujesz, korzystaj z tego, co jest ci niezbędne, segreguj przetwarzaj i kompostuj - to jest mój przepis na gotowanie - mówi Daria Rogowska, autorka książki "Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta zdrowie zdrowe odżywianie gotowanie Kamil Jasieński
Jak zachęcić dzieci, by jadły warzywa i owoce? To pytanie nie od dziś spędza sen z powiek rodzicom i dziadkom. Na forach i w grupach dyskusyjnych można znaleźć liczne rady na ten temat. Eksperci nie mają wątpliwości: zamiast zmuszać i karać, lepiej edukować i wyrabiać dobre nawyki. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka dieta owoce dzieci