Polskie Radio
Section05

warzywa

Dieta przeciwzapalna, czyli jaka? Na talerzu biegacza

Nacisk na produkty spożywcze o działaniu przeciwzapalnym i eliminowanie z diety produktów prozapalnych to najnowsze zalecenie dietetyków sportowych. W Trójkowej audycji "Biegam, bo lubię" Krzysztof Łoniewski gościł jednego z nich – dr Hanna Stolińska-Fiedorow opowiedziała nam o tym, czym jest dieta przeciwzapalna oraz co i dlaczego powinno znaleźć się w diecie osoby aktywnej fizycznie. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka społeczeństwo bieganie Krzysztof Łoniewski aktywność fizyczna jedzenie ryby dieta owoce

Uprawy na dachach. Co dają lokalnej społeczności?

– Produkujemy jedzenie, ale farma spełnia także wiele innych funkcji,  jak choćby zapewnia zieleń okolicznym mieszkańcom. Dajemy im szansę nauczenia się rzeczy, które każdemu mogą się w życiu przydać. Do tego dochodzą kwestie zdrowotne, ale kluczowa jest integracja lokalnej społeczności wokół projektu – opowiada  Francisco Davila Garces z Laboratorium Agroekologii Wolnego Uniwersytetu w Brukseli.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Karol Gnat zdrowie rośliny rolnictwo

"Fale upałów nie są dobre dla upraw". Dr Witold Boguta o cenach warzyw i owoców

- W ostatnim czasie mamy falę upałów, które nie są dobre dla upraw. Miejscami mamy do czynienia z suszą, a z kolei miejscami z podtopieniami i nawałnicami - powiedział na antenie Programu 1 Polskiego Radia dr Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA GOSPODARKA rolnictwo owoce ceny żywności ceny handel detaliczny handel Henryk Szrubarz

Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu

Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. 
Zobacz więcej na temat:  Adriana Marczewska Trójka dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia owoce