Aronia, żurawina, siemię lniane. Poznaj polskie superfoodsy Cudze chwalimy, swego nie znamy? Produkty spożywcze określane mianem superfoods kojarzą nam się z nasionami chia, jagodami goji czy korzeniem maca. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że wiele tych zagranicznych produktów można zastąpić naszymi, polskimi. Zobacz więcej na temat: dieta społeczeństwo warzywa owoce żywność zdrowie i dieta Klaudia Porębska infografika
Witamina D3: "słoneczna witamina". Jak dbać o jej prawidłowy poziom? Witamina D3, zwana również "słoneczną witaminą", jest bardzo potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Najlepszym jej źródłem jest światło słoneczne. A co, jeśli tak jak w okresie jesiennym czy zimowym tego słońca jest niewiele? Zobacz więcej na temat: zdrowie Sława Bieńczycka
Obawiasz się ciężkiego przebiegu COVID-19? Według naukowców ta witamina może pomóc Niedobór witaminy D 14-krotnie wzmaga ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19, a także zgonu wywołanego tą chorobą - poinformował w piątek dziennik "The Jerusalem Post", powołując się na wyniki badania naukowców z Uniwersytetu Bar Ilan. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT koronawirus pandemia epidemia COVID-19
Niedożywienie przyczyną zwiększonego ryzyka powikłań i śmiertelności u pacjentów Ponad 30 proc. pacjentów przy przyjęciu do szpitala prezentuje różny stopień niedożywienia, a u kolejnych 20-30 proc. stan ten pogłębia się w trakcie hospitalizacji. Badania potwierdzają, że brak odpowiedniego wsparcia żywieniowego pacjentów to duży problem w Polsce. Zobacz więcej na temat: medycyna NAUKA żywność dieta szpital Artur Wolski
Badania naukowców z Dublina pokazują, że witamina D pomaga zwalczać Covid Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Trinity College Dublin i University of Edinburgh potwierdziły związek między witaminą D a łagodniejszym przechodzeniem COVID-19. Zobacz więcej na temat: koronawirus Irlandia
Witamina D chroni przed koronawirusem? Zespół badaczy z Trinity College i Uniwersytetu w Edynburgu wykazał, że witamina D zmniejsza ryzyko związane z COVID-19. Zobacz więcej na temat: koronawirus
Naukowcy zbadali wpływ witaminy D na COVID-19. Może chronić przed ciężkim przebiegiem choroby Nowa analiza wskazuje, że odpowiedni poziom witaminy D może zmniejszać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 i zgonu. Naukowcy sugerują dbanie o odpowiedni poziom tej witaminy i jeśli potrzeba - suplementację. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie pandemia COVID-19 koronawirus sars-cov-2 medycyna badanie NAUKA
Witamina C. Sięgnij po świeże owoce Lato chyli się ku końcowi, ale jeszcze warto wykorzystać ten czas by jeść owoce, szczególnie te pełne witaminy C. Dietetyczka podkreśla, że w świeżych owocach jest jej najwięcej. Zobacz więcej na temat: Czwórka owoce warzywa Agata Nowotnik STYL ŻYCIA
Izraelscy naukowcy twierdzą, że niedobór witaminy D wpływa na przebieg COVID-19 Co czwarty hospitalizowany pacjent z COVID-19 z niedoborem witaminy D umarł, podczas, gdy wśród hospitalizowanych osób bez niedoboru tej witaminy umarło tylko 3 proc. chorych - wynika z izraelskich badań, które opisuje portal Times of Israel. - Zobaczyliśmy, że niedobór witaminy D jest niezależnym czynnikiem, który znacząco wpływa na stan pacjenta - tłumaczył kierujący badaniami dr Amiel Dror. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Izrael COVID-19 Izrael pandemia epidemia
Czym są i jak działają kroplówki witaminowe? Kroplówki witaminowe to podawany dożylnie zestaw minerałów i witamin. Jak wygląda taki zabieg i komu jest potrzebny? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Patryk Kuniszewicz
Witaminy zamiast skalpela. Co jeść, żeby dobrze wyglądać? Witaminy pełnią ważną rolę w budowaniu naszej odporności i mają duży wpływ na nasz wygląd. Jeśli w organizmie jest ich niedobór - zaczynają wypadać włosy, paznokcie łamać się, a cera szarzeje. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie STYL ŻYCIA uroda Patryk Kuniszewicz
Żółta, zielona czy czerwona? Kolor papryki a jej wartości odżywcze Od czego zależy kolor papryki i która jest najbardziej wartościowa dla naszego organizmu? Sprawdzamy, która papryka czerwona, żółta, czy zielona ma najwięcej wartości odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Patryk Kuniszewicz papryka Oliwia Krettek jedzenie
Dr Mularczyk: warto suplementować witaminy, zwłaszcza w dobie pandemii - Jak udowodniono, osoby, które mają niskie stężenie witaminy D w surowicy krwi, jeżeli będą ją suplementować, to łagodniej będą przechodziły infekcje. W Polsce norma jest między 30 a 50 nanogramów na litr, a powyżej 100 to stężenie staje się toksyczne - powiedział na antenie Polskiego Radia 24 dr Michał Mularczyk, internista, kardiolog interwencyjny. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 POLSKA Magdalena Złotnicka pandemia społeczeństwo zdrowie infekcja choroby zakaźne Koronawirus w Polsce COVID-19
"90 proc. społeczeństwa ma niedobory witaminy D" - 90 proc. społeczeństwa - jak wynika a badań - ma niedobory witaminy D. Zwłaszcza w okresie zimowym warto jest suplementować dietę tą witaminą - powiedziała w Programie 1 Polskiego Radia Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska zdrowie
Jesienne przetwory… z pomysłem Już sam fakt, że skończyło się lato, działa nie najlepiej na wielu z nas. Jest jednak sposób, by zachować trochę letniego ciepła i słońca na jesienne wieczory. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA smak Trójka Agnieszka Furtak-Bilnik Piotr Majewski przetwory
W czym pomoże nam Nutri Score? Koniec z czytaniem składu produktów spożywczych! Dla większości z nas jest to czynność trudna. Lista składników bywa niezwykle długa, a nie każdy z nas wie, które z nich są zdrowe, a które nie. Na szczęście, niebawem stanie się to znacznie łatwiejsze dzięki Nutri Score. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA smak minerały Trójka Agnieszka Furtak-Bilnik Piotr Majewski
Sezon na dynie rozpoczęty! Jest ich 20 odmian, w różnych kształtach, wielkościach i kolorach: m.in. hokkaido, karaibski muskat, amazonka, makarononowa, czy dynamite. Dynie są bardzo zdrowe – dosłownie nafaszerowane witaminami i minerałami. Zobacz więcej na temat: dynia kuchnia polska zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA smak minerały Michał Kirmuć Trójka
Dlaczego jabłkiem można karmić nawet bardzo małe dzieci? – Dla większości z nas pierwszym smakiem, który poczujemy, będzie smak jabłuszka – przyznaje dr Tomasz Rożek. Powodów ku temu jest kilka. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski ciekawostki owoce dzieci jedzenie