- Zuza Lisowska, znana w internecie jako arbuzazuza, opowiada o swoich kulinarnych przygodach w audycji "Męskie gotowanie".
- Lisowska jest zdobywczynią złotego fartucha programu MasterChef.
- - Nie ma rzeczy niesmacznych, są tylko źle ugotowane - zaznacza gościni Czwórki.
Co można zrobić z arbuza?
Zuza Lisowska nie ukrywa swojego zamiłowania do arbuzów. Jak się okazuje, ten owoc ma ogromny potencjał kulinarny. - Arbuz jest bardzo uniwersalny. Wiele osób myśli, że nadaje się tylko do deserów, jednak ja go używam również jako dodatek do słonych dań. Często go grilluję i podaję do steków; arbuz po zgrillowaniu ma inną, delikatną strukturę - wyjaśnia gościni Czwórki. - Arbuz jest dobrym zamiennikiem tuńczyka, wystarczy go obtoczyć w marynacie z odrobiną liści nori i sosu sojowego. Wtedy ten owoc zmienia się w coś zupełnie innego.
Aby kupić smacznego arbuza, trzeba najpierw chwilę poszukać. - Arbuzy przed kupnem trzeba sprawdzić - radzi Zuza Lisowska. - Wystarczy w niego uderzyć; jeżeli dźwięk będzie "pusty", to znaczy, że owoc jest dobry. Dojrzały arbuz będzie też lekko jasny na spodzie.
32:20 czwórka męskie gotowanie 31 sierpnia 2024 12.11.mp3 Zuza Lisowska opowiada, jak gotować po mistrzowsku (Męskie gotowanie/Czwórka)
- Każda pora roku ma coś specjalnego do zaoferowania. Zaczyna się jesień, a razem z nią sezon na grzyby. Można zrobić świetne makarony w sosie z prawdziwków czy jajecznicę z kurkami - śniadaniowy klasyk. Kolejnym takim produktem jesiennym jest dynia, którą również można wykorzystać na wiele sposobów - opowiada Zuza Lisowska.
Pasja do gotowania wychodzi z domu
Gościni audycji przyznaje, że jej miłość do gotowania zaczęła się w domu rodzinnym. - Cała moja rodzina kocha gotować - babcia, mama, ciocia - wszystkie gotowały bardzo smacznie. Stoły u nas w domu były zawsze pełne jedzenia; nie tylko tego polskiego, przewijały się też różne kuchnie świata. Uważam, że pasja do gotowania wychodzi z domu - przyznaje Zuza w rozmowie z Jakubem Jamrozkiem.
- Pierwsze danie, jakie przygotowałam sama, to była zupa z melona. Rodziców nie było w domu, a ja otworzyłam lodówkę i zaczęłam wrzucać wszystko do garnka. Mięso, warzywa i całego melona, razem ze skórą. Nie było zbyt smacznie, ale były to artystyczne pierwsze podrygi kulinarne - wspomina Lisowska. - Teraz uwielbiam otwierać notes i wymyślać nowe połączenia - to jest moja pasja.
- Uwielbiam dobre jedzenie. Uważam, że nie ma rzeczy niesmacznych, są tylko źle ugotowane - przyznaje tiktokerka.
Zdobywczyni złotego fartucha MasterChef
- MasterChef to był ogromny stres. Z perspektywy czasu uważam, że to jedna z najlepszych przygód mojego życia. Znacznie wpłynęła na moją karierę i postrzeganie pewności siebie. Program ukształtował mój dzisiejszy charakter - opowiada zdobywczyni złotego fartucha.
Zuza Lisowska planuje wydanie książki. Choć tytuł nie jest jeszcze ustalony, koncepcja jest już precyzyjnie określona. - Moja nadchodząca książka będzie o podróżach i gotowaniu. Znajdzie się w niej 100 przepisów, które będą związane z ponad 40 krajami, które miałam okazję odwiedzić. Między innymi to Meksyk, Indie, Tanzania, ale również Polska - wymienia gościni "Męskiego gotowania".
***
Nazwa audycji: Męskie gotowanie
Prowadzi: Jakub Jamrozek
Gość: Zuza Lisowska (zdobywczyni złotego fartucha Masterchef)
Data emisji: 31.08.2024
Godzina emisji: 12.11
kajz