- W Polsce street food to nowe podejście do kuchni - mówi gość Czwórki. - Gdy zakładałem swojego bloga, działały może 2-3 food trucki - dziś działa ich ponad 400. Street food jest coraz bardziej popularny - wyjaśnia.
Michał Skoczek jedząc na mieście szuka nowych smaków. Zauważa, że w food truckach kończy się era dominacji burgerów i frytek, a coraz popularniejsze stają się kuchnia wietnamska, tajska, tex-mex, pojawiają się smaki żydowskie czy arabskie. Nie można też narzekać na brak dań charakterystycznych dla Polski.
Żorż Ponimirski zdradza, jakiego jedzenia jemu brakuje w ulicznej ofercie, które z polskich miast ma najbogatszy streetfoodowy rynek i czemu gusta Polaków są nieprzewidywalne.
***
Tytuł audycji: "Tędy po trendy"
Prowadzą: Aleksandra Jasińska, Kamil Jasieński
Gość: Michał Skoczek czyli Żorż Ponimirski (autor bloga Street Food Polska)
Data emisji: 10.07.2016
Godzina emisji: 9.10
pj/mc