Karol Szurdak Najciekawsze jest to, co rośnie wokół nas, a jest zapomniane w masowej kuchni
- Kiedyś rośliny jadalne kojarzyły się z nędzą, biedą i ciężkimi czasami. Myślę, że właśnie dlatego przestano ich używać - wyjaśnia Karol Szurdak. - Dzisiaj chcemy wzbogacać dietę, dlatego roślina wracają do kuchni. Chętniej uczymy się o jadalnych roślinach, a kucharze szukają nowych smaków - dodaje.
Jak zatem nauczyć się rozpoznawania jadalnych roślin wokół nas i gdzie je zbierać? - Wystarczy wyjechać za miasto oddalić się od dróg i śmiało korzystać z tego, co tam rośnie. Ja zalecam przede wszystkim nauczenia się rozpoznawania kilkunastu roślin jadalnych - zaznacza Karol Szurdak. Jak twierdzi, dobrą okazją do zdobycia odpowiedniej wiedzy są organizowane przez niego warsztaty lub lektura książek, na przykład "Superfood z ogrodów, łąk i lasów" autorstwa Karin Greiner.
Karol Szurdak Najlepsze tereny dla fascynatów roślin to pogórza i góry
Jak przyrządzić głóg, dziką różę lub czarny bez? Jak smakuje czosneczek, podagrycznik czy gwiazdnica? I jakim obróbkom poddawać rośliny, aby nie utraciły swoich odżywczych wartości? Więcej o tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Gość: Karol Szurdak (botanik, biolog i technik farmacji)
Data emisji: 19.06.2017
Godzina emisji: 16.08
jsz/ag