Najczęściej spożywane są w czasie karnawału, tłustego czwartku i na ostatki. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.
A jak zrobić dietetyczne faworki, czyli takie bez masła i bez śmietany? Radzi mistrzyni kulinarna Małgorzata Puzio. – Cztery żółtka wbijamy do szklanki, do drugiej szklanki tyle samo wlewamy jasnego piwa – tłumaczy gość Jedynki. Piwo zstępuje spirytus. – Najlepsze jest to z imbirem. Wtedy te faworki mają taki pikantny posmak – dodaje. Rezygnujemy tym samym z masła i ze śmietany. – Do tego dodajemy mniej więcej czubatą szklankę mąki – tłumaczy Małgorzata Puzio. Najlepiej mąki jasnej, typu 500 lub 450. – Wtedy zagniatamy dosyć długo ciasto. Ja do każdego ciasta dodaję szczyptę soli – zdradza ekspert.
Aby faworki były chrupiące, należy do ciasta wprowadzić powietrze. – Dobrze jest przesiać mąkę z wysoka w sicie. Dawniej mąkę stawiano na piecu, żeby była gorąca i później ja przesiewano – opowiada. Ciasto należy ugniatać kilka minut. – Ciasto dostanie pęcherzyków i to jest już bardzo dobry półprodukt do faworków – twierdzi kucharka.
Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, formujemy i smażymy. – W dużej ilości oliwy. Ja smażę na oleju plus masło klarowane. Jedna osoba wrzuca, a druga je szybko wyjmuje, żeby się nie spaliły – tłumaczy gość Jedynki.
Jak zrobić klarowane masło? – Kupujemy dobrej jakości masło. Takie, które ma minimum 82 proc, tłuszcz rozpuszczasz na małym ogniu na patelni. Potem czekasz, aż się ostudzi. Całą pianę i te wszystkie farfocle wyrzucasz, a resztę zlewasz do słoika – podpowiada mistrzyni kulinarna Małgorzata Puzio.
A tym, którzy za faworkami nie przepadają, podajemy przepis na piernik według Małgosi Puzio:
1,5 szklanki tartego jabłka podduszonego
2 szklanki mąki tortowej
Szklanka brązowego cukru
Łyżka miodu
0,5 kostki rozpuszczonego masła (wlewamy do masy ostudzone!)
Przyprawy korzenne
2 łyżeczki sody
Bakalie
Ewewntualnie jajko
Pieczemy 30-40 minut w piekarniku, z termoobiegiem 180 st.
Rozmawiali i o przepisy dopytywali Karolina Rożej i Roman Czejarek.
(mb)