Owady – rozwiązanie problemu głodu na świecie?

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2013 16:51
Prażona szarańcza, tłuste, białe larwy mącznika, moli woskowych? A może skorpiony, bądź pająki? To przysmaki, które, zdaniem naukowców, mogą ocalić wiele ludzkich istnień.
Audio
  • Jedzenie owadów – rozwiązanie problemu głodu na świecie? (W cztery oczy/Czwórka)
Owady  rozwiązanie problemu głodu na świecie?
Foto: sxc.hu/cc

W powstałym niedawno raporcie ONZ postuluje się hodowlę owadów na skale przemysłową. Okazuje się bowiem, że większość terenów uprawnych na Ziemi została już zagospodarowana, a farmy morskie nie są w stanie sprostać potrzebom ludzkości. Istnieje też możliwość laboratoryjnego tworzenia pożywienia, ale to dla wielu ostateczność.

W Polsce powstała już pierwsza Fabryka Owadów. Jej założycielem jest biolog, dr Jakub Urbański. – Są gatunki, które mają bardzo wysoką zawartość białka, a oprócz tego są ubogie w tłuszcze, czyli mało tuczące – zapewnia ekspert. – Mają też odpowiednik błonnika pokarmowego, czyli chitynę. Nie jest ona trawiona przez nasz organizm, ale znakomicie pobudza pracę układu pokarmowego.

Jego zdaniem dieta oparta o owady byłaby więc doskonała: wyszczuplająca, oraz idealna dla sportowców.

By dowiedzieć się więcej o tym, których owadów warto skosztować, a których należy unikać, posłuchaj nagrania materiału reporterskiego Justyny Majchrzak z audycji "W cztery oczy".

(kd)

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Czytaj także

Co kryje się w jedzeniu?

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2012 12:50
Jeszcze nie wróciliśmy całkiem z wakacyjnych podróży. Nosi nas po świecie. Tym razem zapraszamy do zabawy, która polega na znajdowaniu takich nazw kulinariów, w których kryją się nazwy geograficzne.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kurt Scheller: risotto to kulinarne dzieło sztuki

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2013 09:00
Na fali popularności kulinarnych talent-show coraz więcej Polaków deklaruje, że zna się na gotowaniu. Czy rzeczywiście wzrosła nasza kulinarna świadomość i czy mamy zadatki na dobrych kucharzy jest - opowiada Kurt Scheller, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ania Starmach: łatwo zepsuć jajko na twardo

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2013 17:31
Nie każdy lubi kulinarne wyzwania. Ania Starmach pokazuje, że mogą one być wspaniałą zabawą, a wszystkie potrawy na wielkanocny stół można przygotować w zaledwie 10 godzin.
rozwiń zwiń