Paweł Korzeniowski Geneza street foodu sięga niższych warstw społecznych. Dziś jest to moda, kiedyś konieczność
Jak podkreśla gość Czwórki, książka "Street food. Żarcie z ulicy" jest kompendium wiedzy o jedzeniu ulicznym. - Mamy tu historię street foodu w pigułce oraz 50 przepisów z różnych stron świata - opowiada Paweł Korzeniowski.
Najczęściej w kulinarnej antologii wspominana jest Tajlandia. - Mówi się, że to największa kuchnia świata, tymczasem historia street foodu w tym kraju wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się to wydawać. Wszystko zaczęło się mniej więcej w latach 60. XX wieku, wraz z migracją ludzi ze wsi do miast. Wtedy to pojawiły się pierwsze kuchnie na ulicy - dodaje dziennikarz.
Paweł Korzeniowski Tajlandia i Wietnam - tam znajdziemy definicję street foodu. Blacha, kartony, mały wok i buchające płomienie. Nic więcej nie trzeba
Dlaczego Brytyjczycy przez długi czas opierali się modzie na street food? Czym street food różni się od fast foodu? Gdzie w Stanach Zjednoczonych można zjeść najlepszy polski street food? Jak to się stało, że w PRL-u hot dogi przegrały z zapiekankami? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Paweł Korzeniowski ("Noizz.pl")
Data emisji: 16.10.2018
Godzina emisji: 8.27
kul/ac