Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?
Przemysłowa produkcja mięsa to jedna z głównych przyczyn obecnych zmian klimatycznych, a WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia umieściła czerwone mięso na drugim miejscu na liście produktów, mogących powodować nowotwory. - Mięso przetworzone, czyli wędliny, parówki, pasztety, jest w grupie produktów, które na pewno wpływają na rozwój komórek rakowych - podkreślała Katarzyna Zadka. - Dlatego dieta, która opiera się na jedzeniu mięsa pięć razy dziennie z pewnością nie jest korzystna dla naszego zdrowia - tłumaczyła ekspertka.
Kim są reduktorianie i fleksitarianie? Jak zbilansować swoją dietę, gdy zaczynamy przygodę z weganizmem? Czy przyszłość zmusi nas do przejścia z diety mięsnej na wegańską? Jakie są skutki i wpływ na organizm człowieka tych skrajnie różnych sposobów odżywiania? O tym dyskutowaliśmy w Czwórce. A czy dieta bezmięsna może być z powodzeniem stosowana również przez sportowców i osoby prowadzące aktywny tryb życia? To sprawdzał Michał Piwowarek w rozmowie z autorem bloga "Muły i Brokuły", trenerem personalnym Szymonem Urbanem.
***
Tytuł audycji: "Czat Czwórki"
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Dominika Klimek
Goście: Joanna Lotkowska (fundacja ProVeg Polska), Katarzyna Zadka (dietetyk)
Data emisji: 23.01.2018
Godzina emisji: 15.10
kd