W Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu trwa obszerna wystawa jej twórczości. Oprócz filmów dokumentujących jej działania performatywne znalazło się także jedzenie. Chleb, miód, wino, owoce i warzywa. Dużą rolę w - o czym możemy się przekonać odwiedzając wystawę - pełniły w jej życiu także rytuały związane z przygotowywaniem posiłków oraz sama przestrzeń kuchenna.
Kuchnię swojej babci nazwała "centrum wszechświata", jest autorką "duchowej książki kucharskiej", na jednym z przedstawień na wzór św. Katarzyny ze Sieny unosiła się nad klasztorną kuchnią. - Artysta, dla którego głównym narzędziem pracy jest ciało, nie może być obojętny na jedzenie - komentował Bogusław Deptuła, historyk sztuki.
Jesteśmy tym, co jemy. Abramović wyniosła sztukę jedzenia do rangi poezji Bogusław Deptuła
Jedna z instalacji Mariny Abramović, które można zobaczyć w ramach wystawy "Do czysta" w Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu/fot. Apolonia Cichocka
Kuchnia jest azylem. W jej pracach to metafora domu, rodzinnego ciepła Bogusław Deptuła
- W jej przypadku wykorzystanie jedzenie nie było równe wyłącznie konsumpcji. Z jego pomocą, czasem w bardzo brutalny sposób starała się zwrócić uwagę na to, co aktualnie dzieje się na świecie. To często były przeżycia graniczne, katarktyczne, ale od tego właśnie jest sztuka - tłumaczył gość Czwórki zwracając uwagę, na to w jaki sposób jej działania artystyczne nawiązywały do bałkańskiego pochodzenia artystki, doświadczenia komunizmu i wojny.
Jedna z instalacji Mariny Abramović, które można zobaczyć w ramach wystawy "Do czysta" w Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu/fot. Apolonia Cichocka
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy, w której razem z gościem "Sztuki jedzenia", historykiem sztuki Bogusławem Deptułą komentowaliśmy działania twórcze "artystki obecnej". W audycji znalazł się także zapis rozmowy autorki wystawy "Do czysta", w której opowiada o założeniach swoich prac i artystycznych manifestach, które wyrażała za pomocą sztuki performatywnej.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Bogusław Deptuła (historyk sztuki, autor książki "Literatura od kuchni")
Data emisji: 7.04.2019
Godzina emisji: 13.07
ac/kd