Okładka książki "Szafran, mięta i kardamon" - Samar Khanafer
- Świeże zioła są zazwyczaj bardziej aromatyczne, ale to nie oznacza, że wszystkie nadają się do pieczenia. Niektóre z nich w trakcie obróbki termicznej stają się gorzkie. Wszystko trzeba robić z głową. Należy wiedzieć do czego służą poszczególne gatunki przypraw i jak ich używać. Właśnie po to powstała ta książka - wyjaśniała autorka książki.
- Jeszcze w dwudziestoleciu międzywojennym takie przyprawy, jak cynamon, kardamon, anyż i szafran były składnikami często wykorzystywanymi w polskiej kuchni. Wszystko zmieniło się po II wojnie, w okresie, kiedy nie wszystkich było stać na te kosztowne wówczas składniki. Na polskich stołach królowała Maggi, która zastąpiła wszystkie przyprawy i świeże zioła. Na szczęście ten trend się odwrócił i coraz więcej osób poszukuje dziś świeżości i zdrowia - mówiła.
Zioło i przyprawa to nie to samo. Te pierwsze występują najczęściej w świeżej postaci. To odróżnia je od suszonych przypraw Samar Khanafer
Co znajdziemy w książce Samar Khanafer? Jak łączyć ze sobą zioła? Które można zapiekać, a które podawać "na świeżo"? Jak przygotować własną "kostkę smaku? Więcej na ten temat w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Samar Khanafer (kucharka, autorka książek o kuchni, w tym najnowszej pt. "Szafran, mięta i kardamon")
Data emisji: 8.11.2018
Godzina emisji: 8.27
ac/kd