Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?
Aligatory, bagna, i fantastyczna kuchnia - to znaki rozpoznawcze tego stanu. Jednym z nich jest też jambalaya, pyszne danie jednogarnkowe.
16:02 2020_09_12_CZWÓRKA_NNŻ_jambalaya.mp3 Jakub Steuermark opowiada, jak przygotować różne rodzaje jambalayi (Nie na-żarty/Czwórka)
Jak przekonywał gość Czwórki kuchnię Nowego Orleanu podzielić można na dwie części: tę "arystokratyczną" i tę "bardziej chłopską". Jambalaya jest "gdzieś pomiędzy". - Dla mnie to smak zbudowany na ryżu, który jest też nieodłącznym składnikiem kuchni kreolskiej, z Karaibów, czy Luizjany - mówił ekspert. - Natomiast samą bazę buduje się na trzech podsmażanych, podstawowych warzywach: cebuli, selerze i marchwi - tłumaczył. - Zamiast marchwi w naszym przypadku czynnikiem słodzącym będzie jednak czerwona papryka.
Bibimbap - danie, które czyści lodówkę
Zobacz także:
Cebulę, seler naciowy i paprykę kroimy drobno, dołączamy do tego czosnek. - Dodając przeróżne mięso. Niegdyś dodawało się takie, jakie akurat kupiono na targu - mówił Jakub Steuermark. Potem, jak tłumaczy szef kuchni, zaczynamy budowanie smaku. - To prawdziwa mieszanka. Jest tu sporo kuminu, kolendry, czyli naleciałości indyjskich. Ale jest też oregano i tymianek, czyli nuta francuska - tłumaczył. - Do tego dodajemy ryż, który chłonie smak. Przygotowanie tego posiłku zajmuje godzinę.
Czytaj także:
Inessa Kim poleca placki z kimchi
Jak tłumaczył, jambalaya smakować może bardzo różnorodnie. - Jednym z klasycznych smaków tego dania jest kiełbasa wieprzowa, lub włoska, mocno przyprawiana. Może też być to mięso neutralne, jak kurczak, albo rzadkie, na przykład żółwia, nutrii czy aligatora. Możemy też dodawać skorupiaki, czy inne owoce morza - wymieniał ekspert. Do tej potrawy można dodawać także... pomidory. - Pierwotnie w jambalayi było to, co można było zdobyć, upolować: czyli mięso, ryż, woda, do tego przyprawy. Potem przyszedł czas na jambalayę nowoorleańską, czyli wersję bardziej "wypasioną". Tu można pozwolić sobie na więcej, m.in. na pomidory.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Jakub Steuermark (szef kuchni)
Data emisji: 12.09.2020
Godzina emisji: 17.15
kd