Kanapka z pastrami - tajemnice smaku

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2019 18:50
Kanapka z pastrami to według Amerykanów jedna z najlepszych kanapek świata. Jak ją przygotować i czy dobre pastrami można zrobić samemu w domu? 
Audio
  • Jak przygotować doskonałe pastrami? (Nie na-żarty/Czwórka)
Kanapka z pastrami
Kanapka z pastramiFoto: Anna_Pustynnikova/Shutterstock.com

Żeby ją zrobić trzeba mieć odpowiednio przygotowany kawałek wołowiny. - To musi być bardzo dobre, wyselekcjonowane mięso - podkreślał Andrzej Kędra z Pastrami Bistro w Czwórce. Jak podkreślał, to nie jest danie, które uda nam się przygotować w jedno popołudnie. - Optymalny czas oczekiwania na pastrami to aż trzy tygodnie - zdradzał ekspert. Jak tłumaczył, ważnym elementem jest sama sól peklująca. - Jest po to, by zachować naturalny bordowy kolor mięsa. Jeśli nie marynowalibyśmy go, tylko od razu wędzili, przekrój mięsa byłby szary, czyli taki, jak po upieczeniu - tłumaczył gość Mateusza Kulika. 

Przepis na pastrami:

- Mostek wołowy
- Marynata - Tymianek, kolendra, gorczyca, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól zwykła i sól peklująca.

Mięso wkładamy do takiej marynaty i powinno w niej leżeć przez 2 tygodnie.Kolejna marynata - Zmielone: pieprz ziarnisty, gorczyca, kolendra, papryka ostra, pieprz ziołowy. Mięso obtaczamy taką panierką i marynujemy przez kolejny tydzień, żeby skruszało.

Po trzech tygodniach mięso jest gotowe do wędzenia.

W warunkach domowych wędzenie możemy zorganizować na grillu. I wędzić na zrębkach drewna.
Na koniec parujemy mięso, czyli wstawiamy garnek z wodą, na niego kładziemy sito, w które wkładamy mięso i przykrywamy to miską. Trzeba pilnować, żeby woda się nie wygotowała, bo spalimy garnek.

Jak zachować aromat wołowiny i po co chłodzi się mięso? Jak ułożyć mięsną "górę" w kanapce, by była stabilna i czy pastrami może być nazywane wędliną? Czy wygrać mięso z większą czy mniejszą ilością tłuszczu? Sekrety dobrego pastrami zdradzał gość Czwórki. W programie sprawdziliśmy także, co o pastrami wiedzą słuchacze - czy rozpoznaliby je w kanapce? Zapraszamy do wysłuchania nagrania całej godziny audycji. POSŁUCHAJ >>>

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Andrzej Kędra (Pastrami Bistro)

Data emisji: 23.11.2019 

Godzina emisji: 17.16

kd

Czytaj także

Inessa Kim poleca placki z kimchi

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2019 17:30
Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie. I jedną z najprostszych. Potrawy można przygotować samemu we własnym domu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 08:26
Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 18:00
Autorzy przewodnika kulinarnego Gault&Millau uznali ją za najlepszą szefową kuchni w Polsce. Nam Agata Wojda zdradza przepis na gęś konfitowaną. 
rozwiń zwiń