Nauka

Lody, które nie kapią i nie tuczą

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2015 20:00
Szkoccy naukowcy mają nowy sposób na nawet największe upały. To lody, które prawie nie kapią, bo się bardzo wolno topią.
Audio
Lody, które nie kapią i nie tuczą
Foto: Depositphotos

Kluczowym składnikiem jest naturalnie występujące białko BsIA. Badacze z Uniwersytetów w Dundee i Edynburgu mówią, że łączy ono ze sobą powietrze, tłuszcz i wodę. Dlatego mikstura jest stabilna i roztapia się bardzo powoli.

- Poza tym w tradycyjnych lodach powstają przy dłuższym mrożeniu kryształki lodu, a w naszej odmianie - nie. Nie powinno więc być tych nieprzyjemnych chrupiących, zimnych drobinek - tłumaczy BBC fizyk Cait MacPhee. Dodaje, że nowy chłodny przysmak ma mieć mniej kalorii.

Na lizanie w zwolnionym tempie w tym sezonie nie ma jeszcze szans. Nowe lody mają trafić z laboratorium do rąk konsumentów za trzy do pięciu lat.

(IAR)

Zobacz więcej na temat: NAUKA chemia żywność
Czytaj także

Mleko pod lupą. Wiesz, co pijesz?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2015 19:02
Jaką drogę przechodzi mleko zanim trafi na sklepowe półki, które wybrać i jak je przechowywać? Tę wiedzę powinien mieć każdy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sól - nasz przyjaciel czy wróg?

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2015 09:00
Chlorek sodu, czyli znana wszystkim sól, jest częścią ludzkiego organizmu. Niestety spożyty w nadmiarze podnosi ciśnienie i prowadzi do chorób serca.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Architekci w walce z przeludnieniem i głodem

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2015 15:55
W audycji przedstawimy najciekawsze pomysły projektantów architektury na wyżywienie mieszkańców coraz liczniej zaludnionych miast.
rozwiń zwiń