Rewolucja francuska. Chleby równości i awanse rzeźników

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2017 18:00
- Podczas jakobińskiej fazy rewolucji chleb miał mieć odpowiednią, ścisłą recepturę - mówiła historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej.
Audio
  • Rewolucja francuska. Chleby równości i awanse rzeźników (Droga przez mąkę/Dwójka)
Brytyjska karykatura wyśmiewająca rewolucjonistów francuskich (zdjęcie ilustracyjne)
Brytyjska karykatura wyśmiewająca rewolucjonistów francuskich (zdjęcie ilustracyjne)Foto: wikimedia/domena publiczna

Chleb ten, przyrządzony według rewolucyjnego przepisu, zwany był "chlebem równości". Panowała rygorystyczna kontrola jego wypieku - codzienne rano przedstawiciele władzy organoleptycznie sprawdzali jakość. Niósł on również, jak opowiadała w audycji dr Monika Milewska, znaczące symboliczne treści.

W rozmowie także o pomysłach rewolucjonistów na bezmięsne miesiące (nieumotywowane oczywiście względami religijnymi) czy o prosperowaniu rzeźników na najwyższych szczeblach władzy (jeden z przedstawicieli tego zawodu żądał od deputowanych potraktowania króla w sposób iście makabryczny).

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: dr Monika Milewska (historyk i antropolog kultury)

Data emisji: 15.07.2017

Godzina emisji: 10.00

jp/mz

Czytaj także

Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2015 14:30
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:00
– XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 17:00
"Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Afera widelcowa. Prawda o zębatym sztućcu

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2016 15:00
Wiceszef MON Bartosz Kownacki powiedział niedawno, że Francuzi "uczyli się od nas jeść widelcem parę wieków temu". Ile prawdy jest w tym stwierdzeniu?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Francuskie smaki na szlacheckich stołach

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2017 11:00
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wpływie na polską kuchnię magnacką opublikowanej w 1651 roku książki "Le Cuisinier françois" François de La Varenne'a.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Befsztyk i inne kulinarne mity Rolanda Barthes'a

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2017 18:00
– Befsztyk nawet dziś jest w centrum mitologii prawdziwej siły i męskości – mówiła tłumaczka literatury francuskiej Ewa Wieleżyńska, omawiając "Befsztyk i frytki" Rolanda Barthes'a.
rozwiń zwiń