Sałatka z pęczakiem - danie idealne do pracy Proponujemy dziś sycącą sałatkę z kaszą pęczak i pieczonymi warzywami. - To sałatka na ciepło z korzeniowymi warzywami i owocowym winegretem - mówi Iga Sekuła, współwłaścicielka Klubo-Jadalnia "Wars and Sawa". Zobacz więcej na temat: kuchnia polska przepisy kulinarne Trójka warzywa
Belgia - królestwo czekolady i Smerfów W kolejnym odcinku "Zagadkowej niedzieli" udajemy się w podróż do Belgii - małego kraju, w którym na turystów czeka wiele niespodzianek i smakołyków. Zobacz więcej na temat: Belgia dzieci Trójka
Odkrywanie nieznanych zakątków Pomorza i Kujaw Wyjątkowe źródła solankowe i starsze niż Stonehenge grobowce - to tylko część z nieoczywistych atrakcji turystycznych północy Polski, o których mówimy w Trójce. Zobacz więcej na temat: Kujawy Toruń Trójka Wioletta Myszkowska zabytki
Krem na bazie pieczonego czosnku W odwiedzonej przez Katarzynę Pruchnicką Klubo-Jadalni "Wars and Sawa" podawany jest wyśmienity krem z czosnku. Zobacz więcej na temat: czosnek przepisy kulinarne Trójka
Jak zaakceptować własny wstyd? W audycji "Prawdę mówiąc" pytamy o wstyd. Mówimy, jak go poznać, zaakceptować i nauczyć się z nim żyć. Zobacz więcej na temat: psychologia Trójka
Faszerowana papryka - przepis na jesienny obiad - Przygotowując to danie można dodać chilli albo pójść w stronę imbirowo-korzenną. Można też użyć ziół prowansalskich - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: gotowanie Trójka warzywa
Wędzenie w domu? To możliwe Żeby zjeść wędzoną gęś, wcale nie musimy budować wędzarni. Jest na to domowy sposób. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka
"Zagadkowa niedziela" w świecie zwierząt i w teatrze - To muzeum zawsze jest otwarte. Kiedy masz ochotę, możesz do niego iść. Możesz iść z mamą, z tatą, z koleżanką - opowiada Magdalena Cicha-Kłak z wydawnictwa "Dwie siostry". Zobacz więcej na temat: dzieci Trójka
Zupa krem z buraka - przepis idealny na jesień - Żeby buraki stały się bardziej aromatyczne, można posypać je przed pieczeniem pieprzem i papryką oraz polać oliwą - radzi Szymon Kubicki. Zobacz więcej na temat: gotowanie Trójka warzywa
Arteterapia - chwyć za skrzypce albo farby Wszelkiego rodzaju twórczość w życiu dorosłego człowieka, który nie jest artystą, może zdziałać wiele dobrego. W Trójce odsłanialiśmy tajniki arteterapii. Zobacz więcej na temat: psychologia terapia Trójka zdrowie
Sekret dobrego steku? Kolor i marmurkowanie - Im ciemniejsze mięso, tym lepsze - podpowiada ekspert kuchni amerykańskiej Krzysztof Jabłoński. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka
Prosty przepis na zapiekaną dynię piżmową Dynia, szynka parmeńska, odrobina sera i jajka wystarczą, żeby przygotować prosty i smakowity obiad. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka
Majonez bez jajek, czyli "sojonez" Oto przepis, który jest doskonałą alternatywą dla wegan. Czy można zrobić majonez bez jajek? Można! Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka
Gorgonzola, awokado, grzanki i... niebiański smak Przed Państwem avocado con queso - danie rozgrzewające, przywracające wiarę w smak, nie tylko dań, ale nawet smak życia i przyjemności zmysłowe. Jest kaloryczne, sycące i gorące... Zobacz więcej na temat: avocado kulinaria przepisy kulinarne Trójka
Poród w Polsce - teoria i rzeczywistość - Nasze prawo jest dobrze skonstruowane i chroni kobietę rodzącą, ale praktyka wygląda inaczej... Brakuje edukacji - uważa Anna Jurkiewicz-Winiarczyk, współtwórczyni Akcji Lepszy Poród. Zobacz więcej na temat: ciąża poród Trójka zdrowie
Sprawdzone sposoby na sos beszamelowy Beszamel to jeden z pięciu francuskich sosów matek, na których opiera się współczesna kuchnia. Sosy wyróżnił XIX-wieczny najsłynniejszy kucharz Francji August Escofier. Zobacz więcej na temat: Francja kulinaria przepisy kulinarne Trójka
Biblioteka sąsiedzka. "Tu zdarzają się cuda" - To miejsce odwiedzają ci, którzy w życiu nie poszliby do żadnej innej instytucji kultury - mówi Maria Dąbrowska-Majewska z Biblioteki Sąsiedzkiej na warszawskiej Pradze. Zobacz więcej na temat: biblioteka książki literatura Trójka Warszawa Wioletta Myszkowska
Przepis na polską wersję włoskiej panna cotty - Polska panna cotta wygrywa z włoską przede wszystkim dlatego, że nasza jest bardzo lekka - mówi Tomasz Jakubiak, szef kuchni i autor programów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: desery kulinaria przepisy kulinarne Trójka