"Opowieści kanterberyjskie" Geoffreya Chaucera W audycji rozmawialiśmy o historiach z XIV wieku snutych przez grupę pielgrzymów, zmierzających z Southwark do grobu Thomasa Becketa w Canterbury. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
O smaku według Davida Hume'a W niedzielnej "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o smaku w ujęciu Davida Hume'a oraz jego gustach kulinarnych. Gościem audycji była filozofka dr Karolina Rychter. Zobacz więcej na temat: jedzenie filozofia
Gastronomia warszawskiej Pragi O specyfice kuchni warszawskiej Pragi rozmawialiśmy z Jarosławem Kaczorowskim – przewodnikiem. Zobacz więcej na temat: jedzenie Warszawa Dwójka
Turbosłowianie Gościem Łukasza Kozaka i Łukasza Modelskiego był historyk Artur Wójcik, który rzucił nieco światła na zjawisko "turbosłowiańskości". Zobacz więcej na temat: Słowianie Łukasz Kozak średniowiecze legendy Dwójka
Kapustogrocholotem przez świat. Obrazy kulinariów w komiksach Papcia Chmiela - Tak jak Bond kojarzony jest z wódką martini, tak Tytus - z bananami i lodami pistacjowymi - mówił o jednym z tytułowych bohaterów legendarnego komiksu Tytus, Romek i A'Tomek Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu o winie "Ferment". Zobacz więcej na temat: komiks Henryk Jerzy Chmielewski jedzenie
Mirosław Wlekły: w Argentynie Halik zakochał się w stekach - Tony Halik chciał kulinarnie wykorzystać swoje życie na maksa, bo nigdy nie było wiadomo kiedy jego żołądek zaniemoże i będzie musiał zacząć go oszczędzać - o kulinariach najsłynniejszego polskiego podróżnika opowiadał jego biograf, Mirosław Wlekły. Zobacz więcej na temat: Tony Halik kulinaria jedzenie kuchnia Dwójka
Wacław II - lotny włodarz czy najeźdźca? W polskiej tradycji traktowany jako najeźdźca i okupant. Zdaniem współczesnych historyków nie jest to obraz prawdziwy, a rządy Wacława II przyniosły korzyści także nad Wisłą, nie tylko w jego czeskiej ojczyźnie. Zobacz więcej na temat: średniowiecze królowie Polski Łukasz Kozak Dwójka HISTORIA
Hodowla strusia w idei zero waste Głównymi eksporterami mięsa strusiego są RPA, Iran i… Polska. O walorach smakowych, zdrowotnych i ekologicznych hodowli strusi w Polsce w audycji "Droga przez mąkę" opowiadali Zuzanna Groniowska ze "Slowfood Polska" i Adam Chrząstowski - dyrektor kulinarny hotelu Arłamów. Zobacz więcej na temat: eksport żywność jedzenie kuchnia STYL ŻYCIA
Koguty, kaczki i inne smakołyki - Thermopolium w Pompejach Najbardziej komentowanym odkryciem archeologicznym minionego roku było znalezisko w Pompejach. Antyczny stragan został zidentyfikowany podczas wykopalisk w 2019 roku. Wówczas archeolodzy dotarli do jego pierwszych fragmentów, całość zaś odsłonięto pod koniec zeszłego roku. Odkopane zostały również szczątki dwóch mężczyzn - ofiar erupcji Wezuwiusza oraz psa. Zobacz więcej na temat: Pompeje jedzenie Dwójka
Jak brzmiał XI i XII wiek w Polsce? Gościem audycji była dr Agnieszka Budzińska-Bennett. Rozmawialiśmy o muzyce związanej z pierwszymi wiekami polskiej państwowości i kobiecego życia monastycznego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Podróż śladami Augusta Gremplera Krzysztof Fedorowicz jest autorem powieści biograficznej "ZAŚWIATY. Opowieści o nieprzemijaniu". To rzecz o Auguście Gremplerze - legendzie winiarstwa Grunbergu z XIX wieku i twórcy najpopularniejszego wina musującego Niemiec. Zobacz więcej na temat: jedzenie Winnica Dwójka
Co decyduje o stylu gotyckim? W audycji "Kryzys wieku średniego" Łukasz Modelski i Łukasz Kozak wraz z profesorem Jakubem Adamskim z Instytutu Historii Sztuki UW zastanawiali się co tak naprawdę decyduje o gotyku i jak ten styl zmieniał się na przestrzeni wieków. Zobacz więcej na temat: gotyk Łukasz Kozak Dwójka
Winne zbrodnie Zbrodnie w świecie wina. O książce "Mokra robota" rozmawialiśmy z jej autorem - Michałem Bardelem. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka
Smaczne premiery wydawnicze O nowych książkach kucharskich i okołokulinarnych porozmawiamy w audycji z recenzentką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka Małgorzata Minta
Czechy lat 70. i Havel przy garach O książce "Havel od kuchni" Michaela Žantovskiego rozmawialiśmy z kucharzem i restauratorem - Zbigniewem Kmieciem. Zobacz więcej na temat: Vaclav Havel jedzenie Dwójka
Fryderyk II Hohenstauf – cesarz i ornitolog Bohaterem audycji był Fryderyk II Hohenstauf, od którego śmierci mija właśnie 770 lat. To postać niezwykle barwna: król Sycylii, Święty Cesarz Rzymski i król Jerozolimy. Jego szczególną pasją było sokolnictwo. Zobacz więcej na temat: średniowiecze ornitologia Łukasz Kozak Dwójka
Kuchnia i wino Naszym gościem był Wojciech Giebuta - autor książki "Kuchnia i wino. O sztuce łączenia win z potrawami". Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka
Przedwojenne przepisy kuchni żydowskiej W związku z ukazaniem się w Polsce książki "Dietojarska kuchnia żydowska" mówiliśmy w audycji o jej autorce - Fani Lewando. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Małgorzata Minta Dwójka przepisy kulinarne