Gotowanie po niemiecku, czyli kultura memorii średniowiecznej Pojawiające się w średniowiecznych źródłach określenie chowania zmarłych "more Teutonico" - "na sposób niemiecki" oznacza rzecz z dzisiejszej perspektywy dość szokującą. Temat przybliżał w audycji prof. Marcin Rafał Pauk z Wydziału Historii UW. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Podróż po winnicach całego świata Gościem audycji był Tomasz Prange-Barczyński - autor wydanej niedawno książki "Świat na winnych szlakach". Zobacz więcej na temat: Winnica jedzenie
"Piękno przełamuje izolację społeczną" - U nas stoły są długie i wąskie, żeby ułatwić rozmowę, spotkanie ludzi siedzących na przeciwko - opowiadała w "Drodze przez mąkę" Lara Gilmore ceniona restauratorka, która wraz z mężem Massimo Bottura stworzyła projekt Food for Soul. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka
Średniowieczne katalogi grzechów i pokut W kolejnej audycji Łukasz Kozak i Łukasz Modelski rozmawiali o księgach pokutnych, inaczej penitencjałach. Były to pisma występujące we wczesnym średniowieczu, zawierające praktyczne wskazania dla spowiedników odnośnie tego, jaką mają nakładać pokutę. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Kuchnia wojskowa. Nie tylko grochówka Gośćmi "Drogi przez mąkę" byli Krzysztof Mroczkowski i Leszek Kawa, autorzy książki "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie". Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka wojsko kuchnia
Pańska skórka i szczypki. Cmentarne przysmaki - Przysmakiem krakowskim jest trupi miodek. Można go zakupić przy cmentarzach w Krakowie i sąsiednich miejscowościach, a jest to mocno skarmelizowany cukier z aromatami i drobno mielonymi orzechami arachidowymi - opowiadał Szymon Gatlik, z którym rozmawialiśmy o smakołykach, jakie możemy znaleźć w dniu Wszystkich Świętych przy polskich cmentarzach. Zobacz więcej na temat: jedzenie Wszystkich Świętych słodkości słodycze Dwójka
"Tutto bene" - zapach domu w przepisach i opowieściach - Godzinami gadałyśmy o jedzeniu, o naszych przeżyciach, o tym czemu robimy to, co robimy i w jaki sposób - opowiadała w audycji "Droga przez mąkę" Flavia Borawska, szefowa kuchni i współautorka książki "Tutto bene", historii o smakach i aromatach. Zobacz więcej na temat: Włochy Dwójka
Ziemniaki w roli głównej Dla jednych pyra, dla innych kartofel, a dla wszystkich - ziemniak. To jeden z najważniejszych składników polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: jedzenie ziemniaki Dwójka
Św. Łukasz i jego notatki Św. Łukasz był nawróconym lekarzem antiocheńskim, Grekiem z pochodzenia. To właśnie temu Ewangeliście – jak chce legenda – zawdzięczamy pierwszy wizerunek Panny Maryi, którego schemat powtarzał się następnie przez stulecia. Zobacz więcej na temat: ewangelia Łukasz Kozak średniowiecze
Jak grillują wielcy szefowie kuchni? Jesień to prawdziwy sezon na grill. Profesjonaliści przejmują go od amatorów. W audycji rozmawialiśmy m.in. o tym, na czym polega wysokie grillowanie, jak kontroluje się temperaturę i jakie rodzaje drewna stosować do określonych produktów. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka grill
W intrygującym świecie ilustracji Trwa nabór do czwartej już edycji konkursu na projekt ilustrowanej książki dla dzieci JASNOWIDZE 2020, któremu patronuje m.in. Trójka. – To, co jest bardzo ważne, jeżeli nie najważniejsze, w książkach dla dzieci, to ilustracje. Najfajniej jest, gdy ilustracje razem z treścią opowiadają to, co jest w książce, tworzą tę historię wspólnie – mówiła w Zagadkowym Studiu Kasia Domańska z Wydawnictwa Dwie Siostry. Zobacz więcej na temat: dzieci ciekawostki Kasia Stoparczyk Trójka dzieciństwo KSIĄŻKA książki dla dzieci
Gertruda Mieszkówna - prawdopodobnie pierwsza polska autorka Bohaterką audycji "Kryzys wieku średniego" była Gertruda Mieszkówna - postać nietuzinkowa, choć wciąż szerzej nieznana. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka HISTORIA
"Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia" - perła odnaleziona w Kijowie - Chodzi o tekst z połowy XVIII wieku, książka kucharska "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia". To jest zbiór różnych książek kucharskich, pism kulinarnych, notatek, ułożonych w jedno. Dosyć porządnie zrobiony rękopis - mówił o odkrytym w Kijowie zbiorze staropolskich przepisów kulinarnych prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Kijów kulinaria Dwójka
Franciszek Bojańczyk: kuchnia jidisz kojarzona jest ze słodkim smakiem - Cokolwiek, co jest słodkie, z rodzynkami, marchewką, nazywane jest „po żydowsku”. Natomiast te podstawowe smaki: placki, pierogi, cebularze czy knysze jako nie są z żydowską kuchnią kojarzone - mówił w Dwójce przewodnik warszawski Franciszek Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka kuchnia gotowanie STYL ŻYCIA
Tradycje piekarskie w Paryżu Gościem pierwszej po wakacjach audycji "Droga przez mąkę" była Agnieszka Drotkiewicz - pisarka i kulturoznawczyni, współautorka książki "Smak kwiatów pomarańczy". Zobacz więcej na temat: Paryż pieczywo Dwójka
"Mała historia kuchni. Dzieje się je", czyli kulinarna podróż przez wieki - Pomyślałem, że historia kuchni jest tak pełna zabawnych momentów, bardzo ciekawych, przypadkowych, że dobrze o tym opowiedzieć dzieciom - mówił o swojej najnowszej książce autor audycji "Droga przez mąkę", historyk Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: Dwójka Jakub Kukla kuchnia Aldona Łaniewska-Wołłk
"Gościnność od kuchni". Na zapleczu restauracji - Okazuje się, że to, o czym piszemy, o gościnności, bardzo dobrej obsłudze, która przekłada się na sukces biznesowy, to jest coś, co jest potrzebne nie tylko w gastronomii, ale w każdej branży - mówiła w "Drodze przez mąkę" Patrycja Siwiec, współautorka książki "Gościnność od kuchni". Zobacz więcej na temat: restauracja Dwójka
Wilhelm z Rubruk i jego podróż na Wschód W audycji zajrzeliśmy do pism franciszkanina, posła papieskiego na dwór chana, którego relacja jest najobszerniejszym średniowiecznym opisem kultury Tatarów, jaki dotarł do naszych czasów i poprzedza relację Marko Polo. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Mongolia Łukasz Kozak Dwójka