Przepisy na świąteczny stól Jak przygotować święta, by było smacznie i naprawdę niedrogo - radzili eksperci i dziennikarze Jedynki. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Sygnały z Polski święta ciasta tarta pieczeń Andrzej Janisz
Orangutany "zjadają" własne mięśnie Ocieranie się o głodową śmierć powoduje, że niektóre orangutany zaczynają trawić własne mięśnie, dostarczające im białka – informują naukowcy na łamach „Biology Letters”. Zobacz więcej na temat: ekologia owoce USA
W poszukiwaniu drugiej Ziemi Kilka dni temu świat obiegła wiadomość o odkryciu przez naukowców z NASA planety przypominającej Ziemię. O tym, co sprawia, że jest to odkrycie wyjątkowe, rozmawialiśmy z polskimi astronomami. Zobacz więcej na temat: Janusz Ziółkowski kosmos NASA różyczka POLSKA
Orkisz wraca do łask Orkisz to bardzo wartościowa odmiana pszenicy; ma podwyższoną zawartość białka oraz składników mineralnych, głównie fosforu i selenu, a także witaminy E. Zobacz więcej na temat: witaminy POLSKA pieczarki żywność
Uwarz sobie kaszy. Na zimno Dr Anna Lewitt (trener żywienia): Najzdrowsze posiłki to te, które przygotowujemy dzień wcześniej. Dzięki nim tracimy na wadze. Zobacz więcej na temat: Sygnały z Polski pieczeń indyk Karolina Rożej kasza manna
Naukowcy zatrują łakomy nowotwór Lubiące żywić się glukozą komórki nowotworowe można podstępem skłonić do "objadania się" cukrem, który doprowadza do ich śmierci - informuje "New Scientist". Zobacz więcej na temat: Japonia medycyna nowotwory san zatrucie
Naukowcy stworzyli szczepionkę przeciwko eboli Jest szansa na obronę przed ebolą. Wirus, który mógłby zostać bronią biologiczną, doczekał się szczepionki. Zobacz więcej na temat: NAUKA IAR gorączka Afryka
Co łączy mózg człowieka z ziemniakiem? Pewne białka w komórkach ziemniaka są identyczne z białkami obecnymi w neuronach mózgu ssaków - wykazali polscy naukowcy. Zobacz więcej na temat: NAUKA przemysł transport Adam Mickiewicz Poznań
Ciąża to zastrzyk z komórek macierzystych. Zdrowy dla serca Komórki macierzyste mysich płodów przedostają się do organizmu matki i "naprawiają" jej serce - informuje pismo "Circulation Research". Zobacz więcej na temat: ciąża komórki macierzyste rak piersi zawał serca
Zastrzykiem w zły cholesterol Zamiast codziennego zażywania leków, podwyższony cholesterol będzie można obniżać zastrzykiem podawanym co dwa tygodnie lub raz na miesiąc. Zobacz więcej na temat: cholesterol diety kardiologia medycyna zawał serca
Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o rybach Co powinniśmy wiedzieć o rybach? Czy każda ryba jest zdrowa? Porozmawiamy także o kontrowersjach i mitach, które narosły wokół egzotycznych ryb. Zobacz więcej na temat: Rozmowy Jedynki witaminy Warszawa gotowanie sushi
Kuchnia śródziemnomorska a zdrowie Niewiele jest na świecie diet, które specjaliści od zdrowego żywienia mogą polecić bez cienia wątpliwości. Jedną z nich jest z pewnością dieta śródziemnomorska. Zobacz więcej na temat: diety ogórki owoce morza witaminy
Czy wszystkie pomidory można suszyć? Suszone pomidory to przysmak, który nie należy do najtańszych. Dlatego pokusić się można o jego domowe przygotowanie. W Czwórce garść porad związanych z suszeniem pomidorów. Zobacz więcej na temat: witaminy
Nie traci smaku i się nie klei. Powstała guma idealna Opracowano metodę produkcji gumy do żucia, która nie będzie się do wszystkiego przyklejać i nie straci przy tym smaku - informuje University College Cork (UCC). Zobacz więcej na temat: firma Irlandia
Siedząca praca sprzyja nowotworom Szacuje się, że w pozycji siedzącej spędzamy średnio 15,5 godziny dziennie. Wydłużenie tego czasu może przyczyniać się do podwyższenia ryzyka rozwoju raka. Zobacz więcej na temat: NAUKA nowotwory komputery rak piersi
Polscy naukowcy wyjaśnią podłoże alkoholizmu? Myszy ze specyficzną modyfikacją genetyczną, które odmiennie reagują na alkohol, mogą pomóc w zrozumieniu mechanizmów alkoholizmu u ludzi. Zobacz więcej na temat: alkoholizm POLSKA Warszawa
Amerykański tort dyniowy Ciekawa propozycja na ciasto. Dynia i bita śmietana! Zobacz więcej na temat: ciasta piec torty
W kuchni nie ma szans na plagiat - Gotować może każdy, w tej dziedzinie nikt nie ma monopolu – mówi kucharz i smakosz Grzegorz Łapanowski. W Czwórce rozmawiamy o gotowaniu, smakach i jego nowej książce. Zobacz więcej na temat: bulion gotowanie przemysł przyprawić